Trump prijeti vetom

epa

Američki predsjednik Donald Trump u petak je zaprijetio vetom na zakon o financiranju države koji je tijekom noći prihvatio Kongres poručujući da zakon ne uključuje kompromis o imigraciji i gradnji zida prema Meksiku.

“Razmišljam o vetu na zakon o proračunu jer su demokrati u potpunosti napustili više od 800.000 korisnika DACA-e (koji se u zakonu niti ne spominju) i zbog nepotpunog financiranja graničnog zida, koji je očajnički potreban našoj nacionalnoj obrani”, napisao je na Twitteru.
Ova prijetnja proturječi Bijeloj kući, koja je prethodnog dana navela da će Trump potpisati zakon.
Daca je program privremenog boravka za mlade ljude koji je stvorio Barack Obama, a  poništio ga je sadašnji predsjednik.Taj zakon su tjednima dogovarali republikanska većina i demokratska oporba u Kongresu, a svaka strana je morala popustiti u većini svojih zahtjeva. Radi se o vrijednosti od blizu 1300 milijardi dolara za financiranje savezne vlade do kraja tekuće fiskalne godine koja završava 30. rujna.
Ako Donald Trump ne proglasi zakon u petak, savezna vlada neće više biti legalno financirana nakon ponoći i bit će prisiljena na djelomično zatvaranje, što bi bila treća blokada njezina rada u godinu dana.
Predsjednikova prijetnja iznenađuje jer je većina zastupnika Kongresa otišla iz Washingtona u četvrtak navečer ili su se pripremali za dvotjedni odmor u petak ujutro.
Milijarder, republikanci i demokrati su dugo pokušavali pronaći kompromis za ozakonjenje statusa stotine tisuća mladih bez dokumenata u zamjenu za reforme imigracije i financiranje izgradnje visokog betonskog zida, koji je obećao Donald Trump na meksičkoj granici.
Dogovor nije bilo moguće postići i predsjednik je dobio samo 1,6 milijardi za izgradnju zida, daleko manje od 25 milijardi koje je tražio.

Komentiraj