Trump prijeti Iranu citirajući neslužbene informacije iz medija

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će odgovor na svaki iranski napad biti “1000 puta veći u magnitudi”, nakon izvješća da se Iran namjerava osvetiti za ubojstvo vodećega generala Kasema Sulejmanija.

U izvješću američkih medija koje citira neimenovane dužnosnike kaže se da je u navodnoj iranskoj zavjeri planirano ubojstvo američkog veleposlanika u Južnoj Africi  prije predsjedničkih izbora u studenome.

“Prema medijskim izvješćima, Iran možda planira ubojstvo ili drugi napad, protiv SAD-a kao znak osvete za ubojstvo terorističkog vođe Sulejmanija”, tvitao je Trump.

“Na svaki iranski napad, u bilo kojem obliku, protiv SAD-a uzvratit će se napadom na Iran 1000 puta većem u magnitudi!”, napisao je Trump.

Odnosi između Washingtona i Teherana napeti su od Iranske revolucije, a napetosti su se povećale nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnoga nuklearnog sporazuma s Iranom  u svibnju 2018.

U siječnju je iz američkog drona ubijen Sulejmani u Bagdadu, a Washington provodi pritisak za proširenje oružanog embarga Iranu, koji počinje postupno istjecati u listopadu, kao i za ponovno nametanje sankcija UN-a islamskoj republici.

Glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je odbacio izvješće o zavjeri za ubojstvo kao “neutemeljeno” te kao “opetovane pokvarene metode za stvaranje protuiranskog ozračja na međunarodnoj sceni”, istaknuo je.

 

Komentiraj