Trump pozvao Sjevernu Koreju da ne podcjenjuje Ameriku i ne dovodi je u iskušenje

EPA/JIM LO SCALZO
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu “okrutnu diktaturu” Sjeverne Koreje da “nikada ne podcjenjuje Ameriku te da je nikada ne dovodi u iskušenje”.
“Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje”, rekao je američki predsjednik pred južnokorejskim parlamentom zaradivši velik pljesak.
“Branit ćemo našu zajedničku sigurnost, naš zajednički napredak i svetu slobodu”, dodao je.
Trump, koji je u srijedu iz Seula krenuo u Peking na sljedeću postaju svoje azijske turneje, također je u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu.
Za režim u Pjongjangu kazao je da se transformirao u “sektu” i da se bavi “eksperimentima u laboratoriju povijesti”, te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.
“Umjesto da svojim građanima zajamči ravnopravnost, ta okrutna diktatura ih procjenjuje, bilježi i kategorizira prema proizvoljnim kriterijima vjernosti državi”.
Bez obzira na te teške riječi, američki je predsjednik pružio ruku sjevernokorejskom vođi.
“Unatoč zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, želimo otvoriti put prema boljoj budućnosti”, rekao je.
Trump je u južnokorejskom parlamentu govorio samo nekoliko sati nakon što je zbog lošeg vremena ipak morao otkazati nenadani posjet demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.

Komentiraj