Trump poziva zastupnike da uvedu stroge provjere kupaca oružja

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak zastupnike da usvoje zakon koji će propisati stroge provjere kupaca oružja nakon što su se u Teksasu i Ohiju ovaj vikend dogodila dva masovna ubojstva u kojima je ubijeno 29 ljudi.

Trump je rekao da smrti tih žrtava ne mogu biti “uzaludne” i pozvao obje političke stranke da poduzmu korake kako bi se osigurale temeljitije provjere kupaca oružja.

“Ne možemo dopustiti da su oni ubijeni u El Pasu u Teksasu i Daytonu u Ohiju umrli uzalud. Isto vrijedi i za one koji su tako teško ozlijeđeni. Nikada ih ne možemo zaboraviti i one mnoge prije njih”, objavio je Trump jutros na Twitteru, pred govor u Bijeloj kući s tim u vezi, prenosi Reuters.

“Republikanci i demokrati moraju se ujediniti i uvesti stroge provjere kupaca, možda povezujući taj zakon s očajnički potrebnom imigracijskom reformom. Nešto dobro, ako ne IZVRSNO, mora proizaći iz ova dva tragična događaja!”

Trump je također optužio medije da su “u velikoj mjeri” pridonijeli tim napadima, šireći “lažne vijesti” i “bijes” zemljom, prenosi France Presse.

“Mediji imaju veliku odgovornost prema ljudskim životima i sigurnosti u našoj zemlji. Lažne vijesti u velikoj su mjeri pridonijele ljutnji i bijesu koji jačaju već puno godina”, ocijenio je.

Naoružani napadač ubio je u subotu 20 ljudi u trgovačkom centru Walmart u El Pasu u Teksasu, a vlasti smatraju da je riječ o rasno motiviranom napadu. Samo 13 sati poslije, drugi napadač usmrtio je u središtu Daytona u Ohiju devetero ljudi. U oba napada ozlijeđeni su deseci ljudi.

Komentiraj