Trump poziva svoje pristaše da “preokrenu” rezultat predsjedničkih izbora

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je svoje pristaše u srijedu, dva tjedna nakon objave pobjede njegovog demokratskog protivnika Joea Bidena, da “preokrenu” rezultat predsjedničkih izbora, koje je bez dokaza i ikakvog uspjeha na sudu nazvao “lažnim” izborima.

Republikanski milijarder se telefonom koji je na zvučniku držao njegov odvjetnik Rudy Giuliani obratio republikanskim senatorima u parlamentu u Pennsylvaniji. ” Moramo preokrenuti te izbore”, rekao je.

“Demokrati su varali. To je bilo lažno glasanje”, dodao je Trump.

Dok je predsjednik na odlasku Trump pozvao svoje pobornike da preokretanje izbornog rezultata, novoizabrani predsjednik Biden izjavio je u srijedu da Amerikanci neće prihvatiti nepoštivanje rezultata izbora 3. studenoga.

“Mislim da će ovo mračno razdoblje podjela i demonizacije ustupiti mjesto godini svjetlosti i jedinstva”, rekao je demokrat u govoru prigodom Dana zahvalnosti iz svog rodnog Wilmingtona u saveznoj države Delaware.

Rezultati u Pennsylvaniji službeno su objavljeni u utorak u korist Joea Bidena i on će 20. siječnja postati 46. američki predsjednik. Demokrat je dobio više od 80 milijuna glasova prema 74 milijuna za Donalda Trumpa.

Mjesto u Bijeloj kući dobiva se kroz sustav elektora dodijeljenih u svakoj državi. Joe Biden je jasno pobijedio s 306 elektora u odnosu na 232 za Trumpa. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno ih je 270.

Bidenova pobjeda je objavljena 7. studenoga, a Donald Trump je otad bezuspješno pokrenuo nekoliko sudskih postupaka.

Ipak, u ponedjeljak navečer je dao zeleno svjetlo za početak procesa tranzicije prema Bideonovoj administraciji, ostajući sve usamljeniji u republikanskom taboru tvrdeći da se radi o prijevari.

Komentiraj