TRUMP POTVRDIO: “Al-Bagdadi je mrtav! Plakao je do kraja”

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je potvrdio da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi mrtav.

Trump je u Bijeloj kući potvrdio da je al-Bagdadi ubijen u američkoj operaciji. “Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel”, kazao je.

“Ovo je još jedan podsjetnik da ćemo i dalje loviti preostale teroriste ISIS-a, a to vrijedi i za druge terorističke organizacije, oni su isti u našim očima. Za Al-Bagdadija su radili luzeri, u nekim su situacijama bili uplašeni psići, a u drugima nemilosrdne ubojice”, poručio je.

Trump je rekao da je al-Bagdadi bio ‘bolesnik, zao i nasilan’. “I sad ga nema. Umro je kao kukavica”, dodao je Trump i zahvalio Rusiji i Turskoj na suradnji u operaciji.

“Imali smo ga pod nadzorom nekoliko tjedana. Imali smo informacije kamo ide, ali je on stalno mijenjao planove. Vidjeli smo da je tamo, znali smo o tom objektu i znali smo za tunele. Većina tunela je bila slijepa, jedan nije, ali taj smo pokrili. Splustili smo se s 8 helikoptera. Nismo htjeli ići na glavni ulaz jer je to bila zamka. Gledao sam to uživo, sve je bilo vrlo jasno, kao da gledate film”, kazao je.

“Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Umro je kao pas. Plakao je i cmoljio do kraja. Ubijeno je puno njegovih ljudi, a mi nismo izgubii nikoga. Samo je pas ozlijeđen, ali nismo izgubili nikoga”, poručio je američki predsjednik.

Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je navodno ubijen al-Bagdadi. Snimka nastala danju prikazuje krater u tlu te rastrgane krvave dijelove odjeće, a druga prikazuje noćnu eksploziju.

Al-Bagdadi: “Kalif” koji je ostavio krvavi trag smrti i užasa

Bagdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimci na kojoj je obučen u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Grand al-Nuri proglasio svoj kalifat. Rođen kao Ibrahim al-Samarrai, Bagdadi je 46-godišnji Iračanin koji je napustio Al Kaidu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena.

Odrastao je u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom.

Komentiraj