Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak zakon o sveobuhvatnoj poreznoj reformi i tako zaključio najveću zakonodavnu pobjedu u prvoj godini mandata.

Trump je odobrio i zakon o kratkoročnom financiranju vlade čime je spriječio moguću obustavu rada vladinih agencija.

Kongres je u srijedu prihvatio najveću reformu američkog poreznog sustava u posljednjih 30 godina, koju je Trump nazvao “povijesnom pobjedom za američki narod”.

Njome će se smanjiti porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok će se kompanijama srezati s 35 na 21 posto.

Kućanstvima sa srednjim prihodima porez će se iduće godine smanjiti u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan posto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku, think-tank iz Washingtona.

Njome se također ukida dio zdravstvenog sustava poznatog kao Obamacare i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika, amandman dodan u posljednji trenutak kako bi se osigurala potpora dovoljnog broja zastupnika.

Republikanci tvrde da će paket zakona osnažiti gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Reformu smatraju nužnom i kako bi zadržali većinu u Zastupničkom domu i u Senatu na izborima u studenome 2018.

U oba doma demokrati su se jednoglasno usprotivili zakonu za koji kažu da uglavnom donosi korist bogatima, te da će povećati jaz u prihodima između bogatih i siromašnih Amerikanaca.

Komentiraj