Trump potpisao naredbe koje ciljaju na poreze, financijske propise

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak tri naredbe kao dio svojih nastojanja da ukine neke financijske propise i olakša porezni teret.

To je dio njegove šire namjere da ojača američko gospodarstvo, rekao je Trump prije potpisivanja dokumenata tijekom posjeta ministarstvu financija koje se nalazi odmah do Bijele kuće u društvu ministra financija Stevena Mnuchina.

Trump je izvršnom uredbom naredio ministarstvu financija da preispita sve porezne propise uvedene od prošle godine kako bi utvrdilo predstavljaju li neopravdani financijski teret poreznim obveznicima, jesu li presloženi ili nepotrebni.

“Ljudi ne mogu napraviti svoje porezne prijave, nemaju pojma što rade, presložene su”, rekao je Trump.

Ovo je odvojeno od zakonodavnog napora da se reformira američke porezne zakone za koji je Trump nagovijestio da će ga objaviti u srijedu.

Dva dodatna memoranduma koja je potpisao ciljaju na Dodd-Frankove financijske propise uvedene nakon financijske krize 2008. naređujući preispitivanje odredbe koja dopušta vladi da posuđuje novac poreznih obveznika bankama koje propadaju te posebno preispitivanje postupka kojim Odbor za nadzor financijske stabilnosti određuje koje su tvrtke od sistemske važnosti.

“Ovi propisi brižljivo čuvaju ‘prevelike da propadnu’ i potiču rizično ponašanje”, rekao je Trump o propisima koji su stvoreni kako bi spriječili da velike banke svojom propašću uruše cijelo američko gospodarstvo. Trump međutim optužuje da ti osigurači imaju upravo suprotan učinak.

Mnuchin je kazao kako je dovoljno vremena prošlo od financijske krize 2008. te da bi se sada moglo procijeniti koji propisi funkcioniraju a koji ne.

“Vjerujemo u jasne i učinkovite propise, ali ne u propise radi propisa”, rekao je.

Ministarstvo financija se neće moći koristiti tim odredbama tijekom preispitivanja osim ako to odobri predsjednik.

Mnuchin nije rekao što očekuje da će preporučiti predsjedniku.

Komentiraj