Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak kompromisni zakon o financiranju vlade u iznosu 1,2 bilijuna američkih dolara, pošto ga je prihvatio Kongres i spriječio blokadu vlade koja bi nastupila u ponoć.

Glasnogovornica bijele kuće Sarah Huckabee Sanders na redovitom je obraćanju novinarima potvrdila da je predsjednik potpisao zakon kojim je omogućeno da vlada bude financirana do rujna.

Senatori iz redova republikanaca i demokrata prihvatili su u četvrtak prijedlog zakona o financiranju vlade u fiskalnoj godini 2017., sa 79 glasova “za” i 18 “protiv”, a protiv su bili samo neki republikanci.

Trump je potpisao zakon iako nisu uvaženi mnogi njegovi zahtjevi. Kompromis predviđa povećanje potrošnje za Pentagon, što je republikanski prioritet, kao i neke demokratske prioritete, uključujući subvencije za zdravstvo.

Demokrati su pozdravili usvajanje prijedloga zakona jer on ne predviđa novac za neke Trumpove prioritete kao što je izgradnja zida na meksičkoj granici. S druge strane, predviđa financiranje subvencija za zdravstveno osiguranje predviđene Obamacareom.

Zakon ne uključuje mnoge rezove za domaće programe koje je Trump tražio, a dodaje dvije milijarde dolara Nacionalnim institutima za zdravstvo, glavnoj vladinoj agenciji za istraživanja u području biomedicine i javnog zdravlja, zatim 295 milijuna dolara za zdravstveno osiguranje siromašnih u Puerto Ricu (Medicaid) te 407 milijuna dolara za borbu protiv požara u zapadnim državama.

Zakon predviđa povećanje potrošnje za obranu u iznosu od 12,5 milijarda dolara. Predviđa se i još 2,5 milijarda nakon što Trump objavi više pojedinosti o svojim planovima za borbu protiv Islamske države.

Prvotni rok za usvajanje ovog zakona istekao je 1. listopada 2016., a u proteklih sedam mjeseci vladine agencije funkcionirale su zahvaljujući jednostavnim produljenjima financiranja iz prošle godine

Komentiraj