Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je podigao napetosti s Meksikom poručivši predsjedniku te zemlje Enriqueu Peni Nietu da otkaže posjet Washingtonu ako ne želi platiti zid na granici.

“SAD ima trgovinski deficit s Meksikom u iznosu od 60 milijardi dolara. Od samog početka Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) bio je to jednostran sporazum, s golemim brojem izgubljenih poslova i kompanija. Ukoliko nije voljan platiti za taj prijeko potrebni zid, tada bi bilo bolje da otkaže taj planirani posjet”, rekao je Trump.

Njegova bi poruka mogla poništiti susret planiran za sljedeći tjedan na kojem bi dvojica čelnika, kako se očekuje, razgovarali o odnosima dvoju zemalja, zategnutim nakon odlučnosti Trumpa da se podigne zid uzduž zajedničke granice, i promjeni NAFTA-e.

Pod pritiskom meksičke oporbe da odgodi posjet Washingtonu, Nieto je kazao da će pričekati povratak visokog izaslanstva iz Washingtona prije nego donese odluku. Ministar vanjskih poslova Luis Videgaray, koji predvodi meksičko izaslanstvo, u srijedu navečer je kazao da je posjet “za sada” još uvijek aktualan.

Trump je u srijedu potpisao izvršne uredbe o imigraciji i sigurnosti koje će omogućiti izgradnju “velike fizičke barijere na južnim granicama”. Također je najavio da će izgradnja zida na granici s Meksikom početi “za nekoliko mjeseci” i ponovio da će zid platiti Meksiko.

“Država bez granica nije država”, rekao je Trump. Novi američki predsjednik također je rekao da će zid spasiti tisuće života, milijune poslova i milijarde dolara, te je stanje na granici dugoj 3200 km nazvao “krizom”. “Od danas SAD će vratiti svoje granice”, rekao je Trump.

Pena Nieto osudio je u srijedu navečer odluku svog američkog kolege Donalda Trumpa o izgradnji zida na granici SAD-a i Meksika. “Rekao sam to više puta i ponovit ću: Meksiko neće platiti za izgradnju zida”, dodao je Pena Nieto, unatoč Trumpovim ponovljenim izjavama da će Meksiko financirati taj projekt.

Komentiraj