Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ponovno pokrenuo raspravu o izvještajima o ruskim kibernetičkim napadima na američke političke stranke i pojedince, upitavši se zašto je Bijela kuća pod predsjednikom Barackom Obamom reagirala tek sada.

“Ako su Rusija ili netko drugi hakirali, zašto je Bijela kuća čekala toliko dugo da reagira? Zašto su se požalili tek nakon što je Hillary izgubila?”, upitao je Trump na svom Twitter profilu.

On i njegov tim su opetovano odbacili izvještaje o ruskom hakiranju, nazivajući ih “smiješnima”, te su ih objasnili time što su demokrati ljuti jer je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima.

Američka vlada je u listopadu službeno optužila Rusiju za kibernetičke napade na američke političke organizacije uoči izbora. Obama je objavio kako je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina o posljedicama, a prošlog je tjedna naredio američkim obavještajnim agencijama da provedu istragu.

NBC je u četvrtak izvijestio da su američki obavještajci “poprilično sigurni” da je Putin osobno uključen u ruske kibernetske napade na SAD.

CIA tvrdi da su napadi izvedeni kako bi se Trumpu pomoglo da pobjedi na izborima, no taj stav ne dijeli ravnatelj Ureda nacionalne obavještajne zajednice (ODNI), kao ni FBI, tvrdi viši američki dužnosnik.

Izvještaji o ruskom hakiranju izazvali su zabrinutost obiju političkih stranaka, a visokopozicionirani republikanci su pozvali Trumpa na oprez.  Odbor za međunarodne odnose američkog Senata će početkom siječnja održati zatvoreni sastanak i javno saslušanje na tu temu.

Komentiraj