EPA/RICK MUSACCHIO

Trump ponovno kritizirao igrače američkog nogometa

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u četvrtak odluku Nacionalne nogometne lige (NFL, američki nogomet) o kažnjavanju timova čiji igrači odbiju u stojećem stavu slušati državnu himnu, dodavši da ako ne žele stajati onda im možda nije mjesto u SAD-u.

Vlasnici klubova američkog nogometa jednoglasno su podržali uvođenje novog pravila ponašanja za vrijeme intoniranja himne Sjedinjenih Američkih Država, koja propisuje da se himna sluša u stojećem stavu, a igračima koji ne žele stajati ostavljena je mogućnost ostanka u svlačionici i kasnijeg izlaska na teren.

Pravilo se ne odnosi samo na igrače, već i na sve osobe koje su na bilo koji način članovi NFL momčadi i za vrijeme utakmice nalaze se na terenu.

Prošle natjecateljske sezone, neki igrači NFL-a su pribjegli protestnom klečanju za vrijeme intoniranja himne u znak protesta protiv više policijskih intervencija prema crncima koje su završile fatalno.

Taj je čin izazvao kontroverze, a Trump je osudio ponašanje igrača kao nedomoljubno, tražeći da se tome stane na kraj.

Prema novim pravilima koje je u srijedu objavio povjerenik NFL-a Roger Goodell, timovi će biti kažnjeni ako igrači na terenu ne budu stajali za vrijeme sviranja himne “Barjak ukrašen zvijezdama”. Igrači koji ne žele stajati mogu ostati u svlačionici do kraja intoniranja himne.

“Mislim da je to dobro. Mislim da ljudi ne bi trebali ostati u svlačionici, ali ipak mislim da je odluka dobra”, kazao je Trump za Fox News.

“Za državnu himnu bi se trebalo ponosno stajati. Ili ne trebaš igrati i biti tamo. Možda ne bi trebao ni biti u zemlji”, dodao je.

Udruženje igrača NFL-a priopćilo je da nije bilo konzultirano oko novih pravila te da će možda pokušati osporiti tu odluku ako bi značila kršenje kolektivnog ugovora.

Američka udruga za promicanje prava obojenih osoba (NAACP), najstarija udruga za građanska prava, kritizirala je odluku timova NFL-a, poručivši da se “igrači ne mogu isključiti iz situacije u kojoj se Afroamerikanci svakodnevno suočavaju s agresijom”.

“Umjesto da se svi zajedno pozabavimo problemom koji neproporcionalno pogađa Afroamerikance, vlasnici NFL-a su izabrali zabiti glave u pijesak i utišati igrače”, priopćio je NAACP.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) pokrenula je peticiju i pozvala NFL da poštuje glas igrača i povuče novu odluku.

ACLU podsjeća da su Trump i bogati vlasnici NFL klubova većinom bijelci te da su proteste klečanjem doživjeli kao znak nepoštovanja.

“Ali poštovanje i ljubav prema Americi ne podrazumijeva da smo slijepi na neuspjeh Amerike da se drži obećanja jednakosti i rasne pravde, a ti su neuspjesi, svaki puta kada policija ubije crnca i prođe nekažnjeno, sve očitiji”, poručio je ACLU.

Komentiraj