EPA/ERIK S. LESSER

TRUMP 'Ovo je kraj mog predsjedništva'

Američki predsjednik Donald Trump bio je uvjeren kako će imenovanje posebnog tužitelja za istragu ruske umiješanosti u izbore 2016. značiti kraj njegova predsjedništva, stoji u izvješću posebnog tužitelja Robert Muellera koji je utvrdio da Trumpova kampanja nije bila u dosluhu s Rusijom.
U izvještaju se navodi da se, kad je bivši glavni državni odvjetnik Jeff Sessions obavijestio Trumpa o Muellerovu imenovanju u svibnju 2017., Trump naslonio u svoju stolicu i rekao: “O bože, ovo je užasno. Ovo je kraj mog predsjedništva. Sjeban sam”.
Trump je potom pitao Sessionsa, kojeg je mjesecima vrijeđao zbog povlačenja iz istrage Rusije: “Kako si mogao dopustiti da se ovo dogodi, Jeff?” te mu je rekao da ga je razočarao.
Sessions, koji je ostavku podnio u studenom, prisjetio se da mu je Trump rekao “trebao si me zaštititi”, ili nešto slično, navodi se u izvješću.
Republikanski predsjednik obrušio se na istragu otkako je preuzeo mandat u siječnju 2017., omalovažavajući Sessionsa te prozvavši istragu obmanom i lovom na vještice.
“Svi mi kažu da čim dobiješ jednog od tih nezavisnih tužitelja da to uništi tvoje predsjedništvo”, rekao je prema izvješću Trump. “Traje godinama i neću moći ništa učiniti. Ovo je najgora stvar koja mi se ikad dogodila”.
Objava redigirane inačice Muellerova izvješća dugog 448 stranica je u četvrtak, nakon 22 mjeseca duge istrage, označila prekretnicu u Trumpovom burnom mandatu te izaziva burne stranačke strasti opozicije ususret njegove ponovne kandidature za izbore 2020.
“Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da bi mogla profitirati od Trumpove pobjede te su djelovali u cilju osiguravanja tog rezultata, te da su iz tima Trumpove kampanje očekivali da će imati korist u dobivanju glasova od informacija koje su Rusi ukrali i objavili, istraga ipak nije utvrdila da su članovi Trumpove kampanje bili u zavjeri ili koordinaciji s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u vlastite izbore”, navodi se u Muellerovom izvješću koje je objavilo ministarstvo pravosuđa.
“Ruski kontakti (s Trumpovom kampanjom) sastojali su se od poslovnih veza, ponuda za pomoć tijekom kampanje, poziva na upoznavanje Trumpa i Putina, pozivi na upoznavanje dužnosnika kampanje i predstavnika ruske vlade, te zahtjevi za poboljšanje odnosa SAD-a i Rusije”, stoji u izvješću.
“Dokazi potvrđuju zaključak da je predsjednik namjeravao uvjeriti (bivšeg voditelja kampanje Paula) Manaforta da bi mogao dobiti pomilovanje, što bi značilo da bi njegova suradnja s vladom kao sredstvo dobivanja manje kazne bilo nepotrebno”, naveo je Mueller.
U izvješću se navodi kako je mjesec dana nakon postavljanja, Trump se u lipnju 2017. pokušao riješiti Muellera. Dvaput je nazvao savjetnika Bijele kuće Dona McGahna i rekao mu da nazove trenutnog državnog odvjetnika Roda Rosensteina i kaže da bi Mueller trebao biti smijenjen zbog sukoba interesa, stoji u izvješću.
“Moraš to učiniti. Moraš nazvati Roda”, prisjetio se McGahn Trumpovih riječi.
McGahn nije izvršio uputu, te je odlučio radije dati ostavku nego prouzrokovati ono što je sam nazvao potencijalnim masakrom subotnje večeri”, navodi Mueller u izvješću, upućujući na razdoblje Watergatea i otpuštanja ključnih policijskih dužnosnika koje je vršio predsjednik Richard Nixon.
Prema izvješću, “predsjednik je dva dana kasnije ponovno pokušao utjecati na tijek istrage o Rusiji”. Od bivšeg je voditelja kampanje Coreya Lewandowskog tražio da Sessionsu kaže da bi javno trebao objaviti da je istraga ‘vrlo nepravedna’ prema Trumpu, da Trump nije učinio ništa loše te da Mueller ‘može nastaviti s istraživanjem miješanja u buduće izbore'”.
‘Teška pitanja’ o ometanju pravde
Mueller je sagradio opširan slučaj koji upućuje na to da je Trump ometao pravdu, no nije zaključio da je počinio kazneno djelo, iako ga nije ni oslobodilo krivnje. Mueller je naglasio kako Kongres ima moć utvrditi je li Trump prekršio zakon.
Izvješće kaže kako je bilo “teških pitanja” koja su spriječila tim posebnog tužitelja da definitivno zaključi da nije bilo ometanja pravde.
“Prema tome mada ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga niti ne oslobađa krivnje”, stoji u izvješću.
Bivši šef FBI-ja Mueller također je otkrio “brojne poveznice” između ruske vlade i Trumpove kampanje, no zaključio kako nema dovoljno dokaza da potvrdi da je tijekom kampanje postojala kriminalna zavjera s Moskvom u njezinu miješanju u izbore.
Trump je u četvrtak bio u slavljeničkom raspoloženju, te je na događaju u Bijeloj kući s ranjenim američkim vojnicima rekao kako, nakon objave izvješća, “dobro provodi dan”, dodavši “Nije bilo dosluha, nije bilo ometanja pravde”. Trump je dugo vremena opisivao Muellerovu istragu kao “lov na vještice”.
Nakon što je u ožujku primio povjerljivu kopiju Muellerova izvješća, glavni državni odvjetnik William Barr je za ministarstvo pravosuđa donio vlastitu odluku kako Trump nije počinio djelo ometanja pravde. No, u četvrtak je na novinskoj konferenciji rekao kako je Mueller detaljno opisao “10 slučajeva u kojima je sudjelovao predsjednik i raspravlja o potencijalnim pravnim teorijama za povezivanje tih radnji s elementima kaznenog ometanja pravde”.
U analizi o mogućem Trumpovu ometanju pravde, Mueller je promatrao niz Trumpovih radnji, uključujući njegov pokušaj da smijeni Muellera i ograniči opseg njegove istrage, te nastojanja da spriječi javnost od saznanja o sastanku viših dužnosnika kampanje s Rusima u Trumpovom tornju u lipnju 2016.
Barr je pokušao braniti Trumpove radnje kazavši kako izvješće priznaje da “postoje dokazi koji pokazuju da je predsjednik bio frustriran i ljut jer je iskreno vjerovao da će istraga oslabiti njegovu vlast, koju su pokrenuli njegovi politički protivnici i koja je bila poticana ilegalnim curenjem informacija”.
“Predsjednik Trump našao se u dosad neviđenoj situaciji. Otkako je preuzeo mandat i krenuo obavljati svoje predsjedničke dužnosti, savezni agenti i tužitelji istraživali su njegove poteze prije i nakon preuzimanja vlasti, kao i radnje nekih njegovih suradnika”, rekao je Barr.
Muellerov tim nije izdao sudski poziv kako bi Trumpa natjerali na svjedočenje pred posebnim savjetnikom jer bi to stvorilo “znatnu odgodu” u kasnim fazama istrage, navodi se u izvješću.

Komentiraj