Trump otkazao planirani posjet Irskoj u studenom

EPA/SHAWN THEW

Donald Trump je otkazao put u Irsku planiran za studeni, koji je trebao biti njegov prvi takav posjet kao američkog predsjednika, zbog problema oko rasporeda, rekli su iz irske vlade u utorak.

Bijela kuća je u kolovozu objavila kako će Trump otputovati u Irsku prvi puta u svojstvu predsjednika kao dio putovanja tijekom kojeg će nazočiti obilježavanju stote godišnjice primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat, koje se obilježava 11. studenog.

Različite su grupe objavile kako će prosvjedovati tijekom Trumpova posjeta, u sklopu kojeg je američki predsjednik trebao posjetiti glavni grad Dublin te svoje golf resorte na zapadnoj obali kod sela Doonbeg.

“Planirani posjet američkog predsjednika je odgođen”, kazao je irski vladin glasnogovornik Reutersu. “Američka je strana istaknula poteškoće oko rasporeda”.

Irski premijer Leo Varadkar, koji se kao ministar protivio pozivu Trumpu, promijenio je mišljenje nakon što je postao premijer te kazao da iako Trumpov posjet dolazi “pomalo iznenada” treba poštivati instituciju američkog predsjednika.

Irska opozicijska Zelena stranka, koja se protivila Trumpovom posjetu, opisala je objavu o otkazivanju puta kao “neočekivanu”.

“Trumpove pozicije i ponašanja glede svakodnevnih pitanja, od klime do ženskih prava, od međunarodnih odnosa do političke pristojnosti, predstavljaju suprotnost u odnosu na irske vrijednosti”, kazao je vođa Zelene stranke Eamon Ryan.

Komentiraj