Trump optužuje Peking da je najveća prijetnja SAD-u, istovremeno ima otvoren bankovni račun u Kini

Američki dnevni list New York Times u srijedu piše da je američki predsjednik Donald Trump, koji svog protukandidata Joea Bidena želi prikazati kao slabića prema politici Pekinga, godinama razvijao poslovne projekte u Kini i da je tamo imao otvoren do sada nepoznati bankovni račun.

No, Trump uzvraća i posljednjih dana optužuje Bidenovog sina Huntera da je svom ocu kupio pristup u Ukrajinu i Kinu u vrijeme kada je Biden bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame.

NYT, međutim, ističe da je Trump taj koji je u vrijeme svoje prve predsjedničke utrke još uvijek imao ured u Kini i uspostavio partnerstvo s tvrtkom pod kontrolom kineske vlade.

NYT je analizirajući porezne prijave tvrtke Trump International Hotels Management utvrdio da je Trump u Kini držao do sada nepoznati bankovni račun te da otvorene bankovne račune ima još u samo dvije strane zemlje – Velikoj Britaniji i Irskoj.

Spomenuta Trumpova tvrtka je, kako piše list, od 2013. do 2015. za pokušaj ishodovanja poslovnih dozvola u Kini platila poreze u visini od 188.560 dolara.

Odvjetnik Organizacije Trump Alan Garten objašnjava da je tvrtka “otvorila bankovni račun kod kineske banke koja ima urede u SAD-u kako bi platila lokalne poreze”.

“Nikakvi ugovori, transakcije ili ostale poslovne aktivnost se nikada nisu materijalizirali i od 2015. je taj ured neaktivan”, kazao je Garten.

“Iako je račun i dalje otvoren, nikada nije korišten za nikakvu drugu svrhu”, dodao je.

List podsjeća da je Trump ocrnio Kinu kao najveću prijetnju SAD-u i globalnoj demokraciji te pokrenuo trgovinski rat koji Kinu košta milijarde dolara.

Godine 2008., dodaje list, Trump je pokušao pokrenuti građevinski projekt u Guangzhou, no neuspješno, a 2012. je otvorio ured u Šangaju. Bilo je i pokušaja da uspostavi poslovnu suradnju s kineskom državnom tvrtkom za proizvodnju električne struje, ali je od toga odustao.

Bidenove porezne prijave i financijske aktivnosti ne ukazuju na nikakve poslovne veze s Kinom, tvrdi list.

No, prema ranijim izvješćima medija o istrazi senatskih odbora za sigurnost i za financije, pod kontrolom republikanaca, otkrivene su poslovne veze njegovog sina Huntera u Ukrajini i Kini.

Radi se o milijunskom ugovoru Huntera Bidena s najvećom ukrajinskom privatnom energetskom kompanijom Burisma Holdings. Osnivač te tvrtke je bivši Janukovičev ministar Mikola Zločevski, dok većinski paket dionica drži proruski tajkun Igor Kolomojsk.

U izvještaju o istrazi navode se i drugi poslovni aranžmani Huntera Bidena s inozemnim partnerima, poput donacije od 3,5 milijuna dolara Elene Baturine, udovice bivšeg moskovskog gradonačelnika bliske predsjedniku Vladimiru Putinu.

Hunter Biden je, prema istom izvoru, 2013. nakon posjete oca Kini, osnovao tvrtku Bohai Harvest na čiji je račun bilo uplaćeno 1,5 milijardi dolara s računa kineske vlade.

Pored toga, Bidenov sin 2014. postaje investitor u kineskoj tvrtki China General Nuclear (CGN), koja je bila pod istragom FBI-a zbog krađe nuklearnih tajni.

Komentiraj