EPA/LAURENT GILLIERON

Trump optužio Palestince da ne poštuju SAD i zaprijetio ukidanjem pomoći

Predsjednik Donald Trump ocijenio je u četvrtak da su Palestinci “uskratili poštovanje”  Sjedinjenim Državama i najavio ukidanje više stotina milijuna dolara pomoći ako ne pristanu sudjelovati u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom Washingtona.

“Prošlog tjedna su nam uskratili poštovanje ne primivši našeg sjajnog potpredsjednika” Mikea Pencea, rekao je Trump u prigodi srdačnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

“Dali smo im stotine milijuna” i “taj novac više nećemo uplaćivati ako ne sjednu i ne budu pregovarali”, dodao je.

Palestinski čelnici, bijesni zbog Trumpove odluke da prizna Jeruzalem prijestolnicom Izraela, odlučili su ignorirati američkog potpredsjednika koji je od 20. do 23. siječnja bio na kratkoj turneji u Egiptu, Jordanu i Izraelu.

Neobično je da se Pence u utorak vratio u Washington a da se nije sastao ni s kim od njih.

“Jeruzalem je bio najteži dio pregovora. Sad kad smo ga izbacili (iz pregovora), ne moramo više o tome raspravljati”, istaknuo je Donald Trump.

“Imamo mirovni plan. To je izvrstan prijedlog za Palestince (…) vidjet ćemo što se događa”, zaključio je.

Palestinski čelnici su u četvrtak odbili pritiske predsjednika Donalda Trumpa kako bi ih vratio za pregovarački stol pod okriljem SAD-a.

“Odbiti susret s vašim tlačiteljem ne znači uskratiti poštovanje, nego znači poštovati sebe”, rekla je za AFP Hanane Achraoui, visoka dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), reagirajući na Trumpovu izjavu.

Komentiraj