Trump optužen! ‘Neprijatelji vrijednih muškaraca i žena – pokrenuli su lov na vještice kako bi uništili pokret MAGA’

Trump: Ovo je politički progon

Izvor: Trump je zatečen odlukom

Višegodišnja istraga sheme isplate  tajnog novca koja uključuje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i zvijezdu filmova za odrasle Stormy Daniels dovela je do toga da ga je velika porota na Manhattanu optužila za njegovu navodnu ulogu u shemi.

Optužnica je povijesna, označavajući prvi put da je bivši američki predsjednik i glavni predsjednički kandidat ikada kazneno optužen.

Glasnogovornik okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga objavio je u četvrtak izjavu u kojoj se navodi da je ured kontaktirao Trumpovog odvjetnika kako bi “koordinirao njegovu predaju” radi izvođenja pred sud po “optužnici Vrhovnog suda, koja ostaje pod pečatom”.

“Upute će biti dane kada se odabere datum izricanja optužnice”, dodaje se. Očekuje se da će se Trump u utorak pojaviti pred sudom radi podizanja optužnice, rekli su CNN-u iz više izvora. Očekuje se da će sudac Juan Merchan predsjedati, rekao je jedan izvor.

Istraga tužitelja s Manhattana započela je za vrijeme Braggovog prethodnika, Cyja Vancea, dok je Trump još bio u Bijeloj kući. Odnosi se na isplatu od 130.000 dolara koju je izvršio Trumpov tadašnji osobni odvjetnik Michael Cohen Daniels krajem listopada 2016., nekoliko dana prije predsjedničkih izbora 2016., kako bi je ušutkao da ne izađe u javnost o navodnoj aferi s Trumpom desetljeće ranije. Trump je negirao aferu.

U istrazi je sporno plaćanje Daniels i naknada koju je Trumpova organizacija isplatila Cohenu.

Prema sudskim podnescima u saveznom tužiteljstvu, Trump Org. rukovoditelji su mu odobrili isplate u ukupnom iznosu od 420.000 dolara kako bi pokrili njegovih prvotnih 130.000 dolara za plaćanje i porezne obveze te ga nagradili bonusom.

Istraga državnog tužitelja s Manhattana nadvila se nad Trumpom otkako je predsjednik i samo je jedna od nekoliko istraga s kojima se bivši predsjednik suočava dok daje svoju treću kandidaturu za Bijelu kuću.

Odluka velike porote označava rijedak trenutak u povijesti: Trump je prvi bivši američki predsjednik ikada optužen i također prvi veliki predsjednički kandidat protiv kojeg je podignuta optužnica koji traži dužnost. Bivši predsjednik je rekao da “ne bi ni razmišljao o napuštanju” predsjedničke utrke 2024. ako bude optužen.

Odluka o podizanju optužnice nije bez rizika niti jamči osudu. Trumpovi odvjetnici mogli bi osporiti hoće li se zakoni o financiranju kampanje primjenjivati ​​kao kazneno djelo kako bi slučaj, na primjer, bio kazneno djelo.

Trump je jedinstven. Prvi je predsjednik SAD-a s optužnicom

Michael Cohen: Nitko nije iznad zakona, čak ni bivši predsjednik

Reakcija bivšeg Trumpovog potredsjednika Pencea: “Ovo je nečuveno”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner