Trump optimističan glede susreta s Kimom

EPA/Zach Gibson

Američki predsjednik Donald Trump bio je u četvrtak optimističan glede svog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, izrazivši uvjerenje da će njihov sastanak u četiri oka biti “puno više” od prilike za fotografiranje, čak i ako od prve ne riješe problem.

“Sve je spremno za susret na vrhu. Sve dobro napreduje, nadam se da će tako biti i dalje”, rekao je u Ovalnom uredu gdje je primio japanskog premijera Shinza Abea, pet dana prije summita u Singapuru.

Odgovarajući na pitanje kako se priprema za taj povijesni susret, 45. predsjednik Sjedinjenih Država istaknuo je svoju odlučnost. “Ne mislim da se moram puno pripremati. To je ponajprije stvar stanja duha i volje da se stvari pomiču”.

“Možda ćemo za početak samo uspostaviti dobar odnos, što je veoma važno radi ostvarenja krajnjeg cilja, a to je dogovor”, rekao je bivši građevinski investitor, podsjetivši na uvjet SAD-a: Pjongjang se mora riješiti svog nuklearnog oružja. “Ako ne ukloni nuklearno oružje, na to nećemo pristati”, upozorio je.

Istaknuvši koliko su sankcije “moćno” sredstvo, rekao je da je odlučio “u ovoj fazi” ne uvoditi dodatne kako bi pružio priliku dijalogu, premda nije isključio mogućnost da će to učiniti poslije.

Abe koji želi da se i njegov glas čuje u ubrzanim diplomatskim pregovorima koji se upravo vode u vezi s Korejskom poluotokom, izrazio je pak nadu da će summit donijeti “više mira i stabilnosti” tom dijelu svijeta.

Komentiraj