Trump odustao od proglašenja meksičkih kartela “terorističkim organizacijama”

Donald Trump je u petak izjavio da “privremeno” odustaje od proglašenja meksičkih narkokartela “terorističkim organizacijama” na zahtjev meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

“Učinjeno je sve potrebno kako bi se meksički karteli proglasili terorističkim organizacijama. S pravnog gledišta, spremni smo za to”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

“No na zahtjev čovjeka kojeg veoma cijenim i poštujem i koji je tako dobro surađivao s nama, predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, privremeno ćemo odustati od proglašenja i pojačati naše zajedničke napore kako bismo se uspješno borili s tim opasnim organizacijama koje su sve brojnije”, dodao je.

Donald Trump je tu mogućnost spomenuo u telefonskom razgovoru koji je 26. studenog objavljen na mrežnoj stranici konzervativnog novinara Billa O’Reillyja.

“Proglašenja nisu tako jednostavna, postoji čitav proces u vezi s time i sada smo usred tog procesa”, obrazložio je.

Tri žene i šestero djece američke mormonske obitelji koja je živjela na sjeveru Meksika pobijeni su početkom studenog u napadu koji se pripisuje kartelima, veoma utjecajnim u pograničnom području.

Washington je tada pozvao Meksiko da “objavi rat” kartelima a Donald Trump je rekao da su Sjedinjene Države spremne priteći u pomoć južnom susjedu.

Meksiko je odbio ponudu a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je 29. studenog izjavio da ne želi intervenciju američke vojske u svojoj zemlji.

“Nećemo dopustiti da naoružani ljudi djeluju na našem teritoriju”, rekao je pozivajući se ipak na “veoma dobre odnose” s Donaldom Trumpom.

Komentiraj