Trump odlazi u posjet El Pasu i Daytonu nakon masovnih oružanih ubojstava

Američki predsjednik Donald Trump posjetit će u srijedu El Paso u Teksasu i Dayton u Ohiu nakon što je u masovnim pucnjavama u tim gradovima ubijena 31 osoba.

Potpredsjednik Mike Pence potvrdio je u utorak ta putovanja, istaknuvši da će se predsjedniku pridružiti prva dama Melania Trump. Posjetom se žele izraziti “sućut i podrška”.

Trump je doživio oštre kritike jer se u ponedjeljak u obraćanju naciji nije zauzeo za strožu kontrolu oružja, već se umjesto toga koncentrirao na probleme s psihičkim zdravljem i okrivio video igrice i društvene medije za nasilje.

Predsjednikovi protivnici tvrde da je Trump zajedno s republikancima pod snažnim utjecajem moćnog lobija koji podupire posjedovanje oružja.

Nakon oružanih napada u središte pažnje dospjelo je i Trumpovo suzbijanje migracija kao i njegova protumigrantska retorika. Trump je koristio termin “invazija” kako bi opisao pritok migranata iz Središnje Amerike u SAD te prozvao četiri članice Kongresa, sve američke građanke, ali ne i bjelkinje, da se “vrate zemljama iz kojih su došle”.

Napadač u El Pasu, star 21 godinu, objavio je na internetu protumigrantski i šovinistički manifest prije nego što je ubio 22 osobe. Policija ga je uhvatila živog.

Motiv drugog napadača, 24-godišnjaka u Daytonu, još nije poznat. Ubili su ga pripadnici sigurnosnih snaga na mjestu događaja.

Gradonačelnica Nan Whaley, iz redova demokrata, rekla je da je “razočarana” Trumpovim obraćanjem naciji i prozvala ga što nije progovorio o strožoj kontroli oružja. Dodala je da predsjednik dosad “nije bio od pomoći”.

Komentiraj