Trump odlazi u London, ne obazire se na polemike

EPA/FELIPE TRUEBA

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je potvrdio da će posjetiti London bez obzira na polemiku koju taj posjet izaziva i obećao je brzo sklapanje trgovinskog sporazuma s Britanijom, javljaju agencije i prenose da je čestitao njemačkoj kancelarki na organizaciji “fantastičnog summita”, a svoj prvi sastanak s ruskim predsjednikom ocijenio je “sjajnim”.

“Ići ću u London”, kazao je Trump uoči susreta s britanskom premijerkom Theresom May na rubu summita u njemačkome gradu Hamburgu gdje se održava summit G20.

Najava njegova državnog posjeta ljuti mnoge Britance te je peticija kojom se traži da se taj posjet svede na nižu razinu običnog posjeta kako bi kraljica izbjegla “sramotu” protokolarnog susreta s američkim predsjednikom prikupila 1,8 milijuna potpisa.

U međuvremenu je Tump, kao što je to najavio početkom godine, ponovo kazao da će njegova zemlja “vrlo, vrlo brzo” sklopiti trgovinski sporazum s velikom Britanijom.

“Radi se o vrlo važnom sporazumu”, kazao je Trump.

No, u teoriji, Velika Britanija ne može sklapati trgovinske sporazume s trećim zemljama sve dok ne izađe iz europske unije, u okviru pregovora o Brexitu koji bi se trebali okončati 2019.

Trump je u subotu čestitao kancelarki Angeli Merkel na “fantastičnom” summitu za 20 najvećih gospodarstava svijeta, iako je skup praćen silovitim prosvjedima na ulicama Hamburga.

“Bili ste sjajni i obavili ste fantastičan posao”, rekao je američki predsjednik.

“Susret s (Putinom) bio je sjajan”, reako je Trump na početku sastanka s britanskom premijerkom.

Washington je objavio da je na prvome sastanku s ruskim predsjednikom Trump “više puta pritisnuo predsjednika Putina u vezi s ruskim upletanjem” u američke predsjedničke izbore.

No, Moskva je objavila drukčije viđenje sastanka te je istaknula da je Trump prihvatio Putinovu ocijenu da optužbe za rusko miješanje u američke izbore nisu istinite.

Komentiraj