Trump odgađa najavljenu akciju protiv imigranata za dva tjedna

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da je odgodio za dva tjedna najavljenu akciju masovnih uhićenja imigranata radi deportacije kako bi dao vremena zakonodavcima da postignu kompromis imigracijskim pitanjima.

“Na zahtjev demokrata, odgodio sam proces uklanjanja ilegalne imigracije (deportacije) za dva tjedna kako bih vidio mogu li demokrati i republikanci zajedno pronaći rješenje problema azila i rupe na južnoj granici”, napisao je Trump na Twitteru. “Ako ne, deportacije počinju”, dodao je.

Ranije u subotu predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je vjerske vođe da izvrše pritisak na predsjednika Donalda Trumpa kako bi zaustavio akciju protiv imigranata, odnosno masovnu deportaciju kojom bi bilo obuhvaćeno 2000 obitelji u 10 američkih gradova u nedjelju.

Demokratkinja Pelosi rekla je u izjavi da će najavljene racije i deportacije “unijeti strah u naše zajednice” te razdvojiti obitelji.

“Predsjednikova akcija ne razlikuje prekršaj i počinjenje ozbiljnog zločina”, rekla je Pelosi pozivajući vjerske i druge čelnike da ukažu Trumpu na vrijednost američkog programa zbrinjavanja izbjeglica.

Trump je kazao novinarima u subotu uoči puta u Camp David kako je Američka imigracijska i carinska služba (ICE) fokusirana na istjerivanje međunarodne ulične bande MS-13 iz Sjedinjenih Država.

Mnogi tražitelji azila iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora navode da je razlog zbog kojeg su potražili utočište u SAD-u upravo nasilje bandi poput MS-13.

Komentiraj