TRUMP O KATASTROFALNIM POŽARIMA: “Počet će se to hladiti…”

“Počet će se to hladiti, samo gledajte…” – to je američki predsjednik Donald Trump kazao kalifornijskom dužnosniku koji ga je molio da “ne ignorira znanost” o klimatskim promjenama, u razgovoru za Trumpova posjeta opožarenim područjima.

U Kaliforniji, Oregonu i državi Washington, u požarima koji gore od početka kolovoza, najmanje je 36 ljudi poginulo, uništena su mnoga naselja, a spaljeno je dva milijuna hektara, prenio je BBC.

Za požare bez presedana Trump je okrivio loše upravljanje šumama.

Novinar ga je u Kaliforniji pitao jesu li za masovne požare odgovorne klimatske primjene, a on je odgovorio: “Mislim da je to više do upravljanja.” Trump je ranije navodio primjer Finske, za koju tvrdi da je očistila šume kako bi spriječila požare.

Trump tvrdi i da druge zemlje nemaju tolike probleme s požarima, a one u Australiji i Amazoni, koji su ove i prošle godine opustošili golema prostranstva, pripisao je – “eksplozivnom drveću”.

“Oni nemaju probleme poput ovih. Imaju eksplozivno drveće, ali ne i probleme poput ovih”, kazao je Trump.

Pitao je također misli li se da će druge zemlje prionuti suzbijanju klimatskih promjena. “Hoće li Indija promijeniti svoje ponašanje? Hoće li Kina? A Rusija?”, retorički je pitao Trump, koji negira realnost klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Ovogodišnji požari u Oregonu spalili su u samo dva tjedna gotovo dvostruko veću površinu od godišnjeg prosjeka. U Kaliforniji, samo je ove ove godine izbilo šest od dvadeset najvećih požara ikad zabilježenih u toj državi, a dugotrajna je suša osušila milijune stabala, pretvarajući ih u lako zapaljivi materijal.

Prema znanstvenim podacima, Kalifornija i Oregon u proteklom su se stoljeću zagrijali prosječno više od jednog stupnja Celzija, prenio je BBC.

Komentiraj