EPA/MICHAEL REYNOLDS/SHAWN THEW

TRUMP O COMEYJU “On je lažljiva propalica”

Američki predsjednik Donald Trump napao je Jamesa Comeya u petak objavivši na Twitteru da je bivši direktor FBI-ja “dokazani CINKAROŠ & LAŽAC” i da bi “trebao pred sudom” odgovarati za odavanje tajni.

Trumpov komentar reakcija je na objavu ulomaka iz nove knjige Jamesa Comeya koja se od utorka treba prodavati, a u njoj bivši prvi čovjek savezne federalne policije opisuje predsjednika Donalda Trumpa kao rođenog lašca i nemoralnog čelnika.

“Doslovce svi u Washingtonu smatrali su da on treba biti otpušten zbog užasnog posla koji je odradio – i na kraju je i otpušten. On je pustio u javnost informaciju POD OZNAKOM TAJNOSTI i zbog toga treba sudski odgovarati. POD PRISEGOM je lagao Kongresu”, napisao je predsjednik Trump u ranojutarnjem twitu.

Trump je otpustio Comeya u svibnju 2017.,  što je vodilo otvaranju posebne istrage ministarstva pravosuđa o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

“On je slabić i lažljiva propalica i bio je, kao što je vrijeme i pokazalo, užasan direktor FBI-ja. Način na koji je vodio slučaj HillaryClinton i događaje vezane uz to, pamtit će se kao jedan od najgorih ‘fušeraja’ u povijesti. Bila mi je velika čast što sam otpustio Jamesa Comeya”, nastavio je Trump na Twitteru u petak.

U knjizi “Viša lojalnost: Istina, laži i vodstvo”, Comey donosi poražavajuću sliku predsjednika za kojega kaže da “nije sklon istini”, da ga “pokreće ego” i da “traži osobnu lojalnost”.

To je prvi opsežan uvid u niz Comeyevih sastanaka s Trumpom otkako je prošle godine svjedočio u Kongresu.

Među ostalim stvarima Comey piše da je Trump iskoristio sastanak s njime kako bi opovrgnuo nepotvrđene navode da je koristio usluge prostitutki u Moskvi 2013.

Optužbe, uključujući onu da su Rusi snimili Trumpovo druženje s prostitutkama, iznio je britanski obavještajac Christopher Steele, ali one nikada nisu bile potvrđene.

Comeyeva knjiga prvi put donosi informaciju da je Trump raspravljao o tim optužbama.

Prema bivšem šefu FBI-a, predsjednik je “snažno nijekao optužbe, pitajući, retorički pretpostavljam, izgleda li kao muškarac kojem trebaju prostitutke”.

Trump je zatim nekoliko mjeseci radio na tome da pridobije Comeyevu odanost. Kada ga je prvi put, a zbilo se to na večeri u Bijeloj kući, zatražio da mu bude odan, Comey je odgovorio šutnjom, otkrio je u svojoj knjizi.

Komentiraj