Trump ne odbacuje mogućnost susreta s Rohanijem

Američki predsjednik Donald Trump nije u srijedu odbio mogućnost susreta s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem na marginama UN-ove Opće skupštine u New Yorku krajem rujna i upozorio je da “pomno” prati razvoj događaja u Siriji.

“Moguće je, sve je moguće”, kratko je rekao Trump odgovarajući u Ovalnom uredu na pitanje o mogućnosti susreta s iranskim predsjednikom.

“Vidjet ćemo što će se biti s Iranom. Žele li razgovarati? To ovisi o njima, ne o meni”, rekao je još američki predsjednik koji je u svibnju objavio da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog ugovora koji su 2015. potpisali Teheran i velesile.

“Iran je u sasvim drukčijem položaju nego u vrijeme kad sam stupio na dužnost”, dodao je. Iran je “u teškoćama” i sada vodi brigu “kako preživjeti kao zemlja”, kazao je.

Trump će 26. rujna na UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini voditi sigurnosnu sjednicu o Iranu s ciljem da rasvijetli njegovu “destabilizacijsku” djelatnost u svijetu.

Svijet i SAD “pomno” prate razvoj događaja u Siriji, istaknuo je Trump dok se sve češće čuju upozorenja protiv ofenzive režima na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika i džihadista.

“Svijet gleda i SAD gleda (…) Pomno to pratim”, upozorio je američki predsjednik, spomenuvši “žalosnu situaciju u pokrajini Idlibu” i istaknuvši da ondje živi oko tri milijuna ljudi.

“Dogodi li se pokolj, svijet će biti jako, jako ljutit i SAD će isto biti jako ljutit”, dodao je.

Usto je rekao da sa čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubojstvu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, protivno onome što piše istraživački novinar Bob Woodward u svojoj knjizi.

“O tome nikad nismo razgovarali (…) To nikad nije bilo opcija”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao “čistom izmišljotinom”.

U knjizi pod nazivom “Fear: Trump in the White House” Woodward prepričava događaj koji se navodno zbio nakon kemijskog napada u travnju 2017. koji se pripisuje režimu Bašara al Asada.

Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, Trump je nazvao ministra obrane Jima Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika.

Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: “Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji”.

Čelnik Pentagona nije izrijekom osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije “rugao” predsjedniku, što mu se u knjizi pripisuje.

Komentiraj