epa

Trump ne ide na otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu

Američki predsjednik Donald Trump neće otputovati u Izrael na kontroverzno otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Umjesto njega, u američkom izaslanstvu na svečanosti 14. svibnja bit će ministar financija Steven Mnuchin te Trumpov zet Jared Kushner i kći Ivanka, predsjednikovi savjetnici u Bijeloj kući.

Trump je prije nekoliko dana novinarima rekao da bi mogao doći u Jeruzalem, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako je američki predsjednik pozvan i kako bi volio da bude na tom događaju.

Trump je i prošli mjesec rekao da bi mogao “pomoći u otvaranju veleposlanstva”, što je razljutilo arapske saveznike, ali i osnažilo odnose s Netanyahuom.

Prekinuvši s američkom diplomatskom tradicijom i usprkos međunarodnom konsenzusu, Trump je 6. prosinca objavio odluku o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom i premještanju veleposlanstva koje je trenutno u Tel Avivu.

Ambasada će se uz veliku pompu službeno otvoriti idućeg tjedna kada se obilježava 70. godina od stvaranja izraelske države. Veleposlanstvo će u početku biti u kompleksu sadašnjeg američkog konzulata u Jeruzalemu dok se ne izgradi stalno veleposlanstvo, za što će trebati vremena, objavio je State Department.

Trumpova jednostrana odluka je oduševila Izraelce i razgnjevila Palestince koji žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države i zato u njoj vide prijetnju svojim težnjama. Pitanje istočnog Jeruzalema je jedno od najtežih u izraelsko-palestinskom sukobu.

“Jeruzalem je vječna prijestolnica židovskog naroda i svijet počinje priznavati tu stvarnost”, rekao je izraelski gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat, a prenosi njegov ured za medije.

Visoki palestinski dužnosnik Saeb Erakat pozvao je pak u priopćenju “čitav diplomatski zbor, civilno društvo i vjerske vlasti na bojkot” otvorenja.

Oni koji dođu na otvorenje veleposlanstva “šalju lošu poruku da odobravaju očito kršenje međunarodnog prava i neotuđivih prava palestinskog naroda”, rekao je.

Izrael je 1967. okupirao istočni Jeruzalem, palestinski dio grada i zatim ga anektirao. Čitav Jeruzalem smatra svojom “nedjeljivom” prijestolnicom.

Komentiraj