FaH

Trump namjerava početi donositi uredbe čim preuzme dužnost

Donald Trump se sprema početi donositi uredbe svog prvog dana u Bijeloj kući u petak kako bi ukinuo politike odlazećeg predsjednika Baracka Obame i proveo dijelove svojih planova za obuzdavanje imigracije i izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Trump, koji će položiti prisegu u petak, namjerava iskoristiti jedno od najmoćnijih sredstva u svom uredu – predsjedničko nalivpero – kako bi potpisao uredbe koje se mogu provesti bez rasprave u Kongresu.

“On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promjena i mislim da ćete to vidjeti u predstojećim danima i tjednima”, rekao je novinarima Trumpov glasnogovornik Sean Spicer u četvrtak dodajući da očekuju aktivnost u petak, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna.

Glavne teme Trumpova programa su obuzdavanje imigracije i stvaranje radnih mjesta, kazao je Spicer.

Trumpovi savjetnici provjerili su više od 200 mogućih uredbi čije će potpisivanje on razmotriti, a radi se o pitanjima s područja zdravstvene skrbi, klimatske politike, imigracije, energetike i drugih. Ne zna se koliko će tih uredbi Trump odobriti, rekao je član njegovog prijelaznog tima koji nema ovlasti za davanje izjava medijima.

Očekuje se da će Trump u prvih nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti potpisati uredbu o izgradnji zida na južnoj granici s Meksikom, što je jedan od nekoliko koraka vezano za obuzdavanje imigracije koji su mu preporučili savjetnici.

To uključuje ukidanje Obamine uredbe kojom je dopušteno da više od 700.000 ljudi, koji su dovedeni u Sjedinjene Države ilegalno još kao djeca, ostane u zemlji s dvogodišnjom dozvolom rada i pohađanja koledža.

Komentiraj