Svijet
Decoration icon

Donald Trump

Trump, najveći svjetski stručnjak za gotovo sve

Autor:

epa07489579 US President Donald J. Trump gestures to the crowd after he delivered a speech during a Republican Jewish Coalition meeting in Las Vegas, Nevada, USA, 06 April 2019.  EPA/ETIENNE LAURENT

Američki predsjednik Donald Trump ‘proslavio se’ neki dan kada je francuskim vatrogascima poručio da požure gasiti požar u crkvi Notre-Dame i predložio im da se za to posluže zračnim tankerima. Nije to ni blizu prvi put da Trump istupa kao ekspert za sve i svašta.
Na ovu su mu ‘uputu’ francuske vlasti brzo odgovorile. “Goleme vodene bombe mogle bi staru katedralu sravniti sa zemljom”, objasnili su mu francuski vatrogasci.
Malo je vjerojatno da će time Trumpova samouvjerenost u svoje eklektično znanje biti uzdrmana.
Nedavno se tako, zabrinut ugledom zračnog diva Boeinga nakon rušenja dvaju zrakoplova 737 MAX, dosjetio kako riješiti taj veliki problem – promjenom imena. Usput je bio i sarkastičan.
“Što ja znam o brendiranju, možda ništa (iako sam postao predsjednik), ali da sam ja Boeing, popravio bi MAX 737, ugradio neke sjajne dodatke i rebrendirao avion novim nazivom”, napisao je na Twitteru. “Ali opet, što, kvragu, ja znam?”.
Nije to bila njegova jedina misao o nedavnim tragedijama Boeinga.
“Zrakoplovi su postali prekomplicirani za letenje. Ne trebaju im piloti, nego računalni znanstvenici s MIT-a (najpoznatijeg američkog tehnološkog fakulteta). Vidim to u mnogim proizvodima. Uvijek nepotrebno hoće jedan korak dalje, a često je starije i jednostavnije mnogo bolje”.
Trump se u svojim izjavama često poziva na već demantirane ili ničim dokazane teorije, pa je ovaj mjesec izjavio da je vjetroenergija previše varijabilna, a to je loše za stanovništvo.
“Ako ne puše, zaboravite da ćete gledati televiziju. Znam puno o vjetru”, rekao je na jednom skupu.
A izjavu da “buka vjetroelektrana uzrokuje rak” čak su i dvojica republikanskih senatora proglasila “idiotskom”.
Osim što se razumije u novu tehnologiju, pa tako “o dronovima zna više nego itko”, Trump je jednako dobar poznavatelj nešto starije tehnologije, poput zidova na granici.
“Ništa drugo neće upaliti”, kazao je govoreći o gradnji zida kao sredstvu zaustavljanja imigracije na američko-meksičkoj granici, “i to je tako već tisućama godinama”. I da ne bude zabune dodao: “Pa ja o tehnologiji znam više od bilo koga”.
Zna i odakle mu tako neobična pamet – zapisana mu je u genima.
“Moj ujak je bio sjajan profesor i znanstvenik i inženjer, dr. John Trump na MIT-u. Dobri su to geni, vrlo dobri, jako sam pametan”, kazao je.
“Da se natječem kao liberalni demokrat, rekli bi da sam jedan od najpametnijih u svijetu. OK, to je istina!”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.