EPA/MARK WILSON

Trump najavio zaokret svoje politike prema Afganistanu, NATO pozdravlja

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je objavio da će poslati dodatne snage u Afganistan, obvezujući se da će Sjedinjene Države u tom ratu “boriti do pobjede”, čime je napustio svoja stajališta koja je naglašavao tijekom predsjedničke kampanje, prenose svjetske agencije.

U govoru u kojemu nije otkrio previše detalja Trump je obećao jačanje vojne kampanje protiv talibanskih pobunjenika koji napreduju u borbi protiv afganistanske vlade, te je kritizirao Pakistan zbog pružanja zaštite militantima.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je pozdravio njegovu najavu.

“NATO ostaje u potpunosti predan Afghanistanu i nestrpljivo čekam da s ministrom obrane (Jamesom) Mattisom i našim saveznicima i međunarodnim partnerima razmotrim kako naprijed”, kazao je u priopćenju Stoltenberg. NATO u Afganistanu ima 12.000 vojnika a 15 država obvezalo se na slanje dodatnih snaga, kazao je Stoltenberg.

Hrvatska je u Afganistanu nazočna od 2003. godine, tamo ove godine ima oko 100 vojnika i neće povećavati taj broj

“Ne gradimo opet države. Ubijamo teroriste”, rekao je američki čelnik u prijenosu uživo iz vojne baze izvan Washingtona.

Trump se kandidirao za predsjednika pozivajući na brzo američko povlačenje iz Afganistana, a u ponedjeljak je priznao da u odobravanju nove vojne kampanje koju zahtijevaju njegovi vojni savjetnici ide protiv svog instinkta.

“Posljedice brzog izlaza su predvidljive i neprihvatljive”, naglasio je republikanski predsjednik.

“Prenagljeno povlačenje stvorilo bi vakuum kojeg bi ubrzano popunili teroristi poput Islamske države i Al Kaide”, dodao je.

Svoje je prethodnike kritizirao zbog postavljanja rokova za smanjivanje broja vojnika u Iraku i Afganistanu, no sad nije htio postaviti vremenski okvir za proširenje američkih vojnih operacija u Afganistanu.

Sada se nosi sa istim izazovima kao i George W. Bush i Barack Obama, uključujući talibansku pobunu i slabu i razjedinjenu vladu u Kabulu.

Američki dužnosnici tvrde kako je Trump podržao planove ministra obrane Jamesa Mattisa o slanju dodatnih 4 tisuće vojnika u Afganistan u kojem ih se već nalazi oko 8,4 tisuće.

Mattis je rekao kako je naredio čelniku združenog stožera američke vojske da provede strategiju i otkrio je da će se savjetovati s NATO savezom i saveznicima, od kojih su neki također rekli da će povećati broj vojnika.

“Nije bjanko ček”

Trump upozorava da američka podrška “nije bjanko ček”, te je inzistirao na tome da neće krenuti u “izgradnju nacija”, praksu za koje je optužio svoje prethodnike da su ju provodili s velikim troškom.

Tijekom govora je naglašavao da i drugi – afganistanska vlada, Pakistan, Indija i NATO saveznici, trebaju ispuniti svoje obaveze u dovršetku tog 16-godišnjeg sukoba. Svoje je najžešće riječi čuvao za Pakistan.

“Ne možemo i dalje šutjeti oko sigurnih utočišta u Pakistanu”, upozorio je.

“Pakistan može puno toga dobiti od sudjelovanja u našem djelovanju u Afganistanu, a može puno toga izgubiti ako će nastaviti pružati utočište teroristima”, kazao je Trump.

Visoki američki dužnosnici tvrde kako bi on mogao smanjiti sigurnosnu pomoć Pakistanu ukoliko ta nuklearno naoružana država ne bude više surađivala u borbi protiv terorista.

Glasnogovornik pakistanske vojske u ponedjeljak je istaknuo da su poduzeli akcije protiv svih islamističkih militanata, uključujući i mrežu Haqqani koja je saveznica afganistanskim talibanima.

“U Pakistanu nema terorističkih skrovišta. Mi smo se borili protiv svih terorista, uključujući i mrežu Haqqani”, poručio je na konferenciji za medije u Islamabadu glasnogovornik vojske Asif Ghafoor.

Obama je također prozivao Pakistan zbog podrške militantima, te je poslao specijalne postrojbe mornarice u tu državu kako bi ubili čelnika Al Kaide Osamu Bin Ladena. Tek će se pokazati hoće li Trumpova retorika utjecati na pakistansku strategiju u Afganistanu, kojeg Islamabad vidi kao vitalni interes.

Trump je ranije proširio ovlasti američke vojske za borbu protiv militanata i kriminalnih mreža. Istaknuo je kako američki neprijatelji u Afganistanu “trebaju znati da se nemaju gdje sakriti – ne postoji mjesto koje je izvan dosega američkih ruku”.

“Naše snage će se boriti do pobjede”, zaključio je.

Afganistan pozdravlja odluku, talibani osuđuju

Afghanistanski predsjednik Ashraf Ghani u utorak je pozdravio novu američku strategiju u kojoj više nema rokova povlačenja preostalih međunarodnih snaga.

“Zahvalan sam predsjedniku Trumpu i američkom narodu  na toj potvrdi potpore… u našem zajedničkom naporu da regiju oslobodimo prijetnje terorizma”, napisao je Ghani u priopćenju.

Ghani je kazao da će nova strategija omogućiti bolju obuku afganistanskih sigurnosnih snaga i omogućiti udvostručavanje broja pripadnika specijalnih snaga.

Glasnogovornik afganistanskih talibana u utorak je osudio Trumpovu najavu o zadržavanju američkih vojnika u toj državi.

“Umjesto o nastavku rata, Amerikanci su trebali razmisliti o povlačenju svojih vojnika iz Afganistana”, istkanuo je Zabihullah Mujahid u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon govora američkog vođe.

“Dok god je barem jedan američki vojnik u našoj državi”, islamistički militanti će “nastaviti naš džihad”, naglasio je Mujahid.

Koalicija predvođena SAD-om napravila je invaziju na Afganistan u listopadu 2001., zbacivši islamističku talibansku vlast koja je podržavala militante Al Kaide odgovorne za napade 11. rujna. Američka vojska tamo tamo je bila prisutna u mandatima Busha, Obame i sada Trumpa, pri čemu je poginulo 2400 njezinih pripadnika.

Prijašnje sumnje

Trumpov govor održan je nakon nekoliko mjeseci duge revizije američke politike oko koje se američki čelnik često sukobljavao sa svojim savjetnicima zbog vojne prisutnosti u Afganistanu.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici strahuju da bi pobjeda talibana nad vladom afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija omogućila Al Kaidi i regionalnoj filijali Islamske države da u toj državi uspostave svoje baze iz kojih će vršiti napade na SAD i njezine saveznice.

“Nažalost je činjenica da ova strategija dugo kasni, a da su u međuvremenu talibani napravili opasne prodore”, smatra republikanski senator John McCain, čelnik senatskog odbora za oružane snage.

Demokratski senator Jack Reed, također član tog odbora, kritizirao je Trumpov govor zbog nedostatka detalja.

“Predsjednik Trump sad prepoznaje potrebu stabilizacije situacije i pomoći vladi Afganistana da vrati prevlast. No bio je prenejasan”, istaknuo je demokrat.

Trump je sugerirao da se nada mirovnim pregovorima i rekao kako je moguće postići politički dogovor s talibanima.
“No nitko ne zna hoće li se i kad to dogoditi”, upozorava Reed.

Državni tajnik Rex Tillerson objavio je kako “su spremni podržati mirovne pregovore između afganistanske vlade i talibana bez preduvjeta”.

Čini se da je Trump napustio svoje prijašnje stajalište oko tog sukoba. Tijekom kampanje je više puta ponovio kako je taj rat preskup u životima i novcu.

“Moj prvotni instinkt bio je povući se”, naglasio je u svom govoru, no dodao kako su mu savjetnici za državnu sigurnost rekli da pojača američku vojnu prisutnost kako bi se spriječilo talibansko zbacivanje vlasti u Kabulu.

Američki zapovjednici dugo planiraju preseljenje snaga iz Iraka u Afganistan nakon što je osvajanjem Mosula i drugih područja završio najveći dio tamošnje bitke protiv Islamske države.

Dvoje dužnosnika koji su sudjelovali na razgovorima u nedjelju istaknuli su da je Bijeloj kući trebalo toliko dugo vremena da donesu odluku jer je bilo teško uvjeriti Trumpa da postoji potreba za širom regionalnom strategijom koja uključuje i postupanje prema Pakistanu.

Trumpu je ponuđeno mnogo sukobljenih opcija, otkrivaju dužnosnici.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster i drugi savjetnici pozivali su na slanje dodatnih 4 tisuće vojnika. No donedavni savjetnik za strategiju Steve Bannon pozivao je na povlačenje svih američkih snaga, tvrdeći da se taj rat ne može dobiti. Bannon je u petak napustio Bijelu kuću.

Predsjednikov govor dolazi u vrijeme u kojem ga prate mnoge kontroverze zbog izjava da su za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji u kojem je ranije ovog mjeseca ubijena jedna osoba krive obje strane, i bijeli nacionalisti i protuprosvjednici.

Aludirajući na te događaje, Trump je rekao kako Amerikanci “ne mogu ostati snaga za mir ako nisu u miru jedni s drugima”.

Komentiraj