Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da vjeruje kako će u istrazi o ruskom miješanju u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore biti tretiran pošteno, no dodao je da ne zna koliko će dugo istraga trajati.

Federalna istraga prijeti stanovniku Bijele kuće otkako je postao predsjednik prije nešto manje od godinu dana, a neki su Trumpovi saveznici optužili tim specijalnog istražitelja Roberta Muellera za pristranost protiv Trumpa.

Ipak, u razgovoru za New York Times Trump je, kako se čini, odbacio zabrinutost zbog istrage, koja je pokrenuta nakon što su američke obavještajne agencije zaključile da je Rusija pokušala pomoći Trumpu da pobijedi svoju protukandidatkinju Hillary Clinton hakiranjem i objavljivanjem neugodnih e-mailova i drugim propagandnim djelovanjem.

“Nije bilo tajnog dogovora. Ali mislim da će (Mueller) biti pošten”, rekao je američki predsjednik u razgovoru održanom u Trumpovu golf klubu u West Palm Beachu na Floridi.

Dodao je da ne zna koliko će istraga trajati. “Ne mogu vam reći. Jednostavno ne znam”, rekao je Trump. Dodao je da nije dobro da istraga dugo traje jer “zbog toga SAD ne izgleda dobro”, ali je naglasio da je ona s druge strane dodatno okupila njegove pristaše. “Ono što je istraga napravila, ona je naljutila moju biračku bazu i ojačala je. Moja baza je snažnija nego ikad”, rekao je Trump.

Trump je u intervjuu također kritizirao Kinu ustvrdivši da je bio “mekan” u trgovinskim pitanjima kako bi Peking izvršio pritisak na Sjevernu Koreju, a Kina je opskrbila naftom režim u Pjongjangu.

“Bio sam mekan prema Kini jer za mene je rat jedina bitnija stvar od trgovine”, rekao je Trump. Ranije u četvrtak Trump je na Twitteru napisao da je Kina “uhvaćena na djelu” jer je dopustila isporuke nafte Sjevernoj Koreji, što će onemogućiti “prijateljsko rješenje” sjevernokorejske nuklearne krize.

“Ako mi oni pomognu sa Sjevernom Korejom, mogu na trgovinu gledati malo drugačije, barem na neko vrijeme. I to sam radio. Ali ako se nafta i dalje isporučuje, nisam sretan zbog toga”, rekao je Trump.

Trump je na Twitteru istaknuo da je jako razočaran potezima Kine. “Nikada neće biti prijateljskog rješenja problema sa Sjevernom Korejom ako se to nastavi”, istaknuo je, ali nije jasno zaprijetio vojnim napadima. Posljednjih mjeseci američki predsjednik je obećao “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju u slučaju da režim Kim Jong-una pokrene napad.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 22. prosinca postrožilo sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon pregovora između Sjedinjenih Država i Kine, glavnog trgovinskog partnera Sjeverne Koreje.

Nova rezolucija postrožava prethodne sankcije i dodatno smanjuje isporuke nafte koja uglavnom stiže iz Kine.

Posljednjih mjeseci američka administracija je bila zadovoljna naporima Kine koja je glasala za tri UN-ove rezolucije usvojene od ljeta, koje su svaki puta dodatno postrožavale sankcije Pjongjangu.

Washington je uvjeren da bi samo pravi pritisak Kineza i strogo poštivani naftni embargo mogli prisiliti Kim Jong-una na pregovore o napuštanju nuklearnog programa.

Komentiraj