EPA/SHAWN THEW

Trump na Floridi nakon Irme, prioritet je ponovna opskrba strujom

Donald Trump suočio se u četvrtak s velikim štetama koje je prouzročio uragan Irma na Floridi, tijekom svog kratkog posjeta toj saveznoj državi u kojoj je sada prioritet ponovna opskrba stanovnika strujom,  nakon smrti osam umirovljenika, očito zbog nemogućnosti rada klimatizacijskih uređaja.

“Vidjeli smo razaranja i nažalost ćemo ih još vidjeti”, rekao je američki predsjednik na početku posjeta u Fort Myersu, na zapadnoj obali Floride koja je najviše pogođena uraganom.

Nakon sastanka s nadležnim službama predsjednik je u helikopteru nadletio poplavljena područja i kuće kojima je uragan odnio krovove sve do Naplesa, turističkog odredišta snažno pogođenog uraganom.

Zajedno sa suprugom Melanijom i potpredsjednikom Mikeom Penceom, Trump je prošao kroz nekoliko ulica u gradu i susreo se sa stanovnicima, te s volonterima s kojima je sudjelovao u distribuciji hrane i vode najpogođenijima.

Trump je pozdravio “nevjerojatan” rad lokalnih vlasti u saniranju šteta, posebno zaposlenika elektroenergetskih kompanija “koji su stigli iz čitave zemlje” kako bi pokušali popraviti vodove.

Više od 2,6 milijuna stanovnika još uvijek je na Floridi bez struje, četiri dana nakon prolaska Irme.

Posjet američkog predsjednika Floridi obilježen je i viješću o smrti osam umirovljenika u dobi između 70 i 99 godina u umirovljeničkom domu koji je morao funkcionirati bez klimatizacije zbog prekida električne energije.

Florida je suočena s velikom vlagom i visokom temperaturom nakon prolaska Irme, što je očito bilo kobno za umirovljenike. Njih još 115 je hospitalizirano.

“Ta situacija je nezamisliva”, rekao je guverner Rick Scott, obećajući da će se provesti istraga kako bi se utvrdilo jesu li nadležne osobe djelovale u najboljem interesu umirovljenika.

U uraganu je poginulo 20 ljudi na Floridi, te 41 osoba na Karibima, od kojih deset na Kubi.

Komentiraj