TRUMP ‘Mattis će ostati na svojoj dužnosti’

EPA/ERIK S. LESSER

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će ministar obrane James Mattis ostati na svojoj dužnosti, dan nakon što je objavljeno da se Mattis navodno rugao američkom predsjedniku.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o otpuštanju Mattisa, Trump je rekao: “On će ostati. Vrlo smo zadovoljni s njime. Postigli smo mnoge pobjede.”

U knjizi istraživačkog novinara Boba Woodwarda “Strah: Trump u Bijeloj kući” objavljeno je da je Mattis svojim suradnicima rekao da se Trump ponaša kao “učenik petog ili šestog razreda”.

Trump je u srijedu također rekao da s čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubojstvu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, protivno onome što piše Woodward u svojoj knjizi.

“O tome nikad nismo razgovarali (…) To nikad nije bilo opcija”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao “čistom izmišljotinom”.

U knjizi “Strah: Trump u Bijeloj kući” Woodward prepričava događaj koji se navodno zbio nakon kemijskog napada u travnju 2017. koji se pripisuje režimu Bašara al Asada. Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: “Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji”.

Čelnik Pentagona nije izrijekom osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije “rugao” predsjedniku.

Komentiraj