Donald Trump je iskoristio jučerašnji napad kemijskim oružjem u Siriji, u kojem su poginula najmanje 72 civila, uključujući veliki broj djece, za još jedan obračun sa svojim prethodnikom.

“Ovaj odvratan zločin al-Asadovog režima je posljedica slabosti i neodlučnosti prethodne administracije. Predsjednik Obama rekao je 2012. da će uspostaviti ‘crvenu liniju’ protiv upotrebe kemijskog oružja i nije ništa učinio”, stoji u priopćenju iz Bijele kuće.

Osim što ni Trump ni njegov glasnogovornik Sean Spicer nisu objasnili što namjeravaju poduzeti u vezi posljednjeg napada režima Bašara al-Asada kemijskim oružjem, ova izjava prilično je nedosljedna s obzirom na Trumpov stav iz tog vremena.

Naime, 2013. kada su, nakon napada bojnim otrovom sarinom u istočnoj Guti u kojem je poginulo oko tisuću ljudi, SAD i europske zemlje razmišljale o vojnoj intervenciji protiv Asada, Trump se oštro protivio takvom potezu. To dokazuje njegov Twitter račun.

“Što ćemo dobiti ako bombardiramo Siriju osim još duga i mogućeg dugoročnog konflikta? Obama treba odobrenje Kongresa”, napisao je Trump 29. kolovoza.

Komentiraj