EPA/OLIVIER DOULIERY

Trump kritizirao europske zemlje jer odbijaju primiti nazad džihadiste

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro kritizirao Europljane jer odbijaju primiti svoje državljane koji su se borili na strani danas poražene džihadističke skupine Islamske države.
“Europske zemlje nimalo ne pomažu, iako je ovo umnogome učinjeno za njihovu dobrobit. Odbijaju primiti zatvorenike koji su njihovi državljani”, napisao je Trump na Twitteru.
“1800 IS-ovih zatvorenika zarobljeno je u našim završnim bitkama za stopostotno uništenje kalifata u Siriji”, napisao je Trump.
Ti su zatvorenici u logorima kojima upravlja  Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF), a one su bile glavna saveznica međunarodne koalicije u ratu protiv IS-a.
Sjedinjene Države proglasile su teritorijalni poraz IS-a ove godine nakon velikih bitaka u ratu protiv IS-a koji je počeo 2014.
Kurdski dužnosnici mjesecima upozoravaju da su logori prepuni IS-ovih zatvorenika i da je u njima stanje teško te da mnogi od tih ljudi i dalje prijetnja jer ne odustaju od svojih ekstremnih stajališta.
Britanija i Francuska nastavljaju pomagati SAD-u i SDF-u na teritoriju Sirije.
Trump želi smanjiti američku vojnu nazočnost u Siriji no teško pronalazi više saveznika spremnih zamijeniti američke vojnike kada se povuku.

Komentiraj