Trump kontroverze oko ruskog hakiranja prozvao ‘političkim lovom na vještice’

EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump odbacio je kontroverze oko navodnog ruskog hakiranja tijekom kampanje za predsjedničke izbore, nazvavši ih “političkim lovom na vještice”, objavio je u petak The New York Times uoči Trumpovog susreta s obavještajnim agencijama koje će ga izvijestiti o svojim saznanjima.

Sastanak koji se održava od 12:30 po lokalnom vremenu (18:30 po srednjoeuropskom) događa se u vrijeme velikih napetosti između američkih obavještajnih agencija i Trumpa koji imaju suprotne stavove o tvrdnjama da je Rusija provodila kibernetički napade na Demokratsku stranku i kampanju Hillary Clinton kako bi utjecala na ishod izbora.

“Kina je relativno nedavno hakirala 20 milijuna vladinih imena”, rekao je Trump u telefonskom razgovoru za The New York Times, govoreći o skandalu iz 2014. i 2015.

“Kako to da nitko ne priča o tome? Ovo je politički lov na vještice”, rekao je Trump.

“Ne želim da druge države hakiraju našu državu”, dodao je Trump i zaključio kako su “hakirani Bijela kuća i Kongres” i da je SAD “prijestolnica hakiranja u svijetu”.

Rusija je odbacila optužbe američke vlade da je vršila kibernetičke napade tijekom predizborne kompanje.

Trumpovi komentari se ne poklapaju sa stavovima koje je u petak izrazilo dvoje njegovih visokih suradnika koji su rekli da će novi američki predsjednik biti otvorenog uma kad se u Trump Tornju u New Yorku sastane s najvišim obavještajnim dužnosnicima SAD-a.

Trump će čelnike obavještajnih agencija ispitati o njihovim metodama i zaključcima, rekli su njegov glasnogovornik Sean Spicer i Kellyanne Conway, njegova savjetnica nakon što stupi na dužnost 20. siječnja.

“Spreman je poslušati i shvatiti kako su došli do tih zaključaka”, istaknuo je Spicer u petak, dodavši kako Trump ima “zdrav skepticizam oko svega”.

Conway je naglasila kako je prerano da Trump donese svoj zaključak, iako je ovog tjedna na svom Twitter profilu već pisao o hakiranju.

Američke agencije koje su prije nekoliko mjeseci zaključile da su ruske obavještajne agencije hakirale Demokratsku stranku su u svom završnom izvještaju objavili kako su identificirali ruske dužnosnike koji su proslijedili materijale WikiLeaksu preko treće strane, tvrde američki dužnosnici.

Komentiraj