Trump Kimu predložio novi susret, Sjeverna Koreja zainteresirana

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u subotu, na marginama summita G20 u japanskoj Osaki, kako bi volio sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ovog vikenda u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje (DMZ), a Sjeverna Koreja objavila je da prijedlog američkog predsjednika za sastanak s njihovim vođom smatra “vrlo zanimljivim” i da će biti “značajno” ako do susreta dođe.

Trump bi tijekom današnjeg dana, nakon summita u Osaki, trebao otputovati u Južnu Koreju.

“Smatramo to vrlo zanimljivim prijedlogom, no nismo primili službeni prijedlog s tim u vezi”, rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui u izjavi koju je prenijela sjevernokorejska središnja novinska agencija.

“Moje je stajalište da, održi li se sastanak između DPRK-a i SAD-a na crti razdvajanja, kao što namjerava predsjednik Trump, bit će to još jedna važna prigoda u daljnjem produbljivanju osobnih odnosa između dvojice čelnika i promicanja bilateralnih odnosa”, ističe se u izjavi u kojoj se spominje službeni naziv Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ta je izjava objavljena nekoliko sati nakon što je Trump izrazio nadu za susret s Kimom na međukorejskoj granici.

“Dok sam tamo, ako predsjednik Kim ovo vidi, sastao bih se s njim na granici/DMZ samo da se rukujem s njim i pozdravim ga (?)!”, napisao je u tvitu Trump komentirajući put u Koreju, upotrijebivši istodobno i upitnik i uskličnik.

Zasad nema nagađanja o tome  hoće li se održati susret Trump-Kim u demilitariziranoj zoni, granici između dviju Koreja, no Trump je opovrgnuo prije odlaska iz Washingtona da se planira sastati s Kimom.

Svoj drugi, i zadnji, summit njih su dvojica imala u veljači u Hanoiju, a susret se završio bez dogovora jer nisu mogli naći zajedničko stajalište u pogledu koraka denuklearizacije Pjongjanga i odgovarajućih mjera Washingtona, kao što je ublažavanje sankcija.

Njihovi su pregovori o denuklearizaciji otad u zastoju.

Komentiraj