EPA/SHAWN THEW

Trump kaže da su američko-australski odnosi snažni

Američki predsjednik Donald Trump i australski premijer Malcolm Turnbull razgovarali su u petak, a Trump je nakon sastanka pohvalio australski imigrancijski sustav, dok je Turnbull rekao kako dvije zemlje rade na jačanju suradnje.

“Želimo proširiti transparentno i kompetitivno globalno energetsko tržište, surađivati na investicijama u visokokvalitetnu infrastrukturu u SAD-u i u regiji. Puno smo pričali o infrastrukturi, posebno urbanoj”, rekao je Turnbull novinarima.

Dodao je da australski poslovni ljudi otvaraju radna mjesta i u Australiji i u SAD-u, “pokazujući koliko su naše dvije velike zemlje predane konkurenciji, slobodi, ekonomskim inovacijama, znanosti i tehnologiji”.

Trump, koji od Kongresa traži uvođenje restriktivnijeg i na zaslugama utemeljenog imigracijskog sustava, pohvalio je zbog toga Australiju.

“Želim vam čestitati na reformi imigracijskog sustava. Čuju li to moji prijatelji iz Kongresa? Po zaslugama!”, rekao je Trump.

Turnbullova posjeta Bijeloj kući uslijedila je nakon napetih odnosa dvojice čelnika prošle godine, kada su se posvađali oko sporazuma o razmjeni izbjeglica.

No, Trump je u petak pohvalio bilateralne odnose. “Odnosi s Australijom su nevjerojatni i vjerojatno jači nego ikad prije”, rekao je Trump.

Komentiraj