Trump kaže da muslimani ne čine dovoljno da spriječe napade

FaH

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je da muslimani ne pomažu u sprečavanju napada poput onih u kojima je ubijeno najmanje 30 ljudi u Belgiji, izazivajući kritike britanske vlade i muslimanskih skupina u zemlji.

U intervjuu objavljenom na britanskoj televiziji ITV u srijedu, Trumpu je postavljeno pitanje koja je njegova poruka za britanske muslimane nakon bombaških napada u utorak u Bruxellesu i onih u Parizu u studenome prošle godine, a on je odgovorio. “Kada vide nevolju moraju to prijaviti, ne prijavljuju ih, oni ih apsolutno ne prijavljuju i to je velik problem”, kazao je.

Njegovim se komentarima suprotstavila britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May koja je rekla kako je on jednostavno u krivu kad kaže da muslimani u Britaniji ne prijavljuju sumnjive aktivnosti ekstremista.

Trump, favorit u utrci za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u studenome, tijekom svoje kampanje dao je niz kontroverznih izjava. Njegovi ga pristaše vide  kao osobu koja govori neugodnu istinu, no on zgražava mnoge druge u SAD-u i u svijetu.

Trump, koji je pozvao da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, rekao je da je “sramotno”  da je jednog od osumnjičenih koji stoji iza napada u Parizu prošlog studenoga nakon duge potrage policija pronašla u dijelu Bruxellesa gdje živi. “Bio je u četvrti gdje je odrastao, nitko ga čak nije ni prijavio i to im se sada osvećuje. To je  sramota”, rekao je.

Britanska ministrica May rekla je u parlamentu da je Trump pogriješio kad je rekao da britanski muslimani ne prijavljuju sumnjive stvari istaknuvši da je on “jednostavno u krivu”.

Komentiraj