Trump kaže da je turska kupnja ruskog S-400 “komplicirana”, Erdogan kaže da neće biti sankcija

Američki predsjednik nije želio komentirati mogućnost uvođenja sankcija Turskoj, ali je rekao kako je turska kupnja ruskog sustava protiv projektila S-400 problem, dok je Erdogan rekao da SAD zbog toga neće uvesti sankcije Turskoj.

“Raspravljamo o tome, imamo kompliciranu situaciju”, rekao je Trump koji je okrivio Baracka Obamu zato što nije prodao Turskoj američki sustav protiv projektila Patriot.

“On kupi drugi sustav i onda, odjednom, oni kažu sada možete kupiti naš sustav. Ne možete poslovati na taj način”, kazao je Trump.

“Tražimo druga rješenja, to je problem i nema spora o tome”, rekao je Trump i dodao da je “Turska naš prijatelj”.

Trump je poručio da želi povećati trgovinsku razmjenu s Turskom.

“Ne možete se tako odnositi prema ljudima, kao što je radila Obamina administracija”, dodao je Trump i našalio se da je turska delegacija izgledala kao da su izašli s “Hollywoodskog seta”.

S druge strane, turski je predsjednik rekao u subotu, dva sata nakon razgovora s američkim predsjednikom, da je Donald Trump rekao da neće biti uvedene američke sankcije protiv Turske zbog kupnje sustava S-400.

Erdogan je rekao na novinskoj konferenciji na summitu G20 u Japanu da Turska očekuje isporuku američkih nevidljivih mlažnjaka F-35, dodavši da će ruski sustav biti isporučen u prvoj polovici srpnja.

Komentiraj