Favorit za republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump poručio je kako bi bez imalo problema osvojio nominaciju Republikanaca da se John Krasich povuče iz utrke. Trump je rekao kako Kasich, guverner Ohija, ne bi trebao ostati u utrci jer ne može skupiti dovoljno delegata za pobjedu, prenose američki mediji.

U utorak se održava glasovanje u Wisconsinu, koje bi moglo preoblikovati utrku u Republikanskoj stranci. “Da nema Kasicha, ja bih automatski pobijedio”, izjavio je Trump. Izgubi li sutra Trump u Wisconsinu, vjerojatno neće dobiti 1237 delegata, koliko je potrebno za osiguranje nominacije. Delegati predstavljaju svoje savezne države na stranačkim konvencijama i akumuliraju se prema broju glasova u svakoj državi.

Trenutno, Trump ima 735 delegata, Ted Cruz 461, a Kasich 143. Ako nitko od kandidata ne dobije 1237 delegata nakon glasovanja svih 50 saveznih država, u srpnju će delegati glasovati za nominaciju na republikanskoj konvenciji. Trump bi tada mogao ostati bez nominacije, jer nije popularan u određenim dijelovima Republikanaca.

Američki milijunaš imao je turbulentan tjedan, izazvao je nova zgražanja zbog svojih izjava o pobačaju, te zbog podrške svog voditelja kampanje koji je optužen zbog napada na novinara. “Je li ovo bio moj najbolji tjedan? Mislim da ne”, rekao je Trump.

Komentiraj