Trump još nije odlučio o sudbini iranskog nuklearnog sporazuma

epa

Donald Trump još nije donio odluku o sudbini iranskog nuklearnog ugovora, rekao je u nedjelju John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

“Još nema odluke o tome”, rekao je Bolton u razgovoru za mrežu Fox jer Trump do 12. svibnja treba obznaniti hoće li, kao što je više puta obećavao, “poderati” taj dokument potpisan u srpnju 2015. nakon teških pregovora.

Američki predsjednik “sigurno proučava” prijedlog francuskog kolege Emmanuela Macrona o početku pregovora o novom, proširenom sporazumu, dodao je.

Macron je početkom tjedna predložio američkom predsjedniku da sačuva prvotni sporazum koji će biti glavni od “četiri stupa” budućeg dokumenta. Drugi “stupovi” se odnose na razdoblje nakon 2025. kada istječu neke odredbe u vezi s nuklearnim programom, ali i na sporne balističke projektile Teherana i na njegovu ulogu regionalnog “destabilizatora”.

“Mislim da to zanima predsjednika i da o tome vrijedi razmisliti”, dodao je Bolton.

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo sastaje se ovog vikenda sa saudijskim i s izraelskim čelnicima kako bi ih obavijestio o planovima predsjednika Donalda Trumpa u vezi s iranskim nuklearnim dogovorom.

Komentiraj