Trump je “huškao” pristaše: Tužitelji u četvrtak nastavljaju iznošenje optužnice

Nakon dana koji su obilježile nevjerojatne snimke, demokratski tužitelji u četvrtak nastavljaju iznositi optužbe protiv Donalda Trumpa kojemu se u Senatu sudi za “poticanje na pobunu” u smrtonosnom napadu na Capitol.

Povijesno suđenje nastavlja se u podne u istoj polukružnoj dvorani u koju su 6. siječnja nasilno provalili Trumpovi pristaše.

Policajci koji viču od boli, zastrašeni zastupnici, napadači koji prijete: izmjenjujući snimke nadzorne kamere, od kojih neke još nikad nisu bile objavljene i videosnimke koje su objavili pobunjenici, tužitelji su u srijedu podsjetili sto senatora koji su istodobno sudci, porotnici i svjedoci, da su i sami za dlaku umakli “najgorem”.

Demokratski zastupnici Zastupničkog doma koji nastupaju kao tužitelji u zahtjevu za opoziv bivšeg predsjednika, ponovo su doveli napad u vezu s poslijeizbornim nepriznavanjem poraza republikanskog milijardera na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Joe Biden.

“Predsjednik Trump nije bio nedužni svjedok nekog nesretnog događaja”, kao što to žele prikazati njegovi odvjetnici, nego je “napustio svoju ulogu vrhovnog zapovjednika i pretvorio se u glavnog huškača na opasnu pobunu”, rekao je Jamie Raskin, glavni tužitelj.

Nasilje njegovih pristaša u trenutku dok je Kongres održavao sjednicu na kojoj je trebao potvrditi pobjedu njegova suparnika, nije se dogodilo “u zrakopraznom prostoru”: “Donald Trump je mjesecima raspirivao agresiju mnoštva”, rekao je zastupnik Joaquin Castro.

Bivši predsjednik koji boravi na Floridi, odbio je svjedočiti. No njegov glas ipak odjekuje dvoranom gornjeg doma Kongresa, gdje tužitelji objavljuju audio snimke njegovih govora, zapaljive poruke na Twitteru i podsjećaju na najspornije izjave.

“Velika laž””

Premda su im slabi izgledi da će uvjeriti dvije trećine senatora da ga proglase krivim, demokrati žele utjecati na javnost ovim saslušanjima koja se izravno prenose diljem Sjedinjenih Država.

Dugotrajnu kampanju dezinformiranja o predsjedničkim izborima koju je poticao 45. američki predsjednik koji je tjednima bez dokaza tvrdio da je bio žrtva masovne izborne prijevare, demokrati su nazvali “velikom laži”.

Nakon sudskog odbijanja tužbi i brojnih pritisaka na izbornike u važnim saveznim državama, “predsjedniku Trumpu je ponestalo nenasilnih mogućnosti da ostane na vlasti”, ocijenio je zastupnik Ted Lieu.

U tom se trenutku okrenuo “skupinama koje je mjesecima gojio”, poput krajnje desne omanje skupine Proud Boys, čijih je nekoliko članova bilo među napadačima na Capitol, dodala je njegova kolegica Stacey Plaskett, podsjećajući da ih je predsjednik u listopadu pozvao da “budu spremni”.

A 6. siječnja je svojim pristašama okupljenim u Washingtonu, netom prije upada u hram američke demokracije poručio: “Pakleno se borite!”

“Označivanje mete”

Reći da bi bivši predsjednik mogao biti odgovoran za nasilje “omanje skupine kriminalaca” koji su ga “pogrješno razumjeli” je “jednostavno apsurdno”, istaknuli su u ponedjeljak njegovi odvjetnici u pismu, navodeći da ih je naprotiv “smirivao”.

“Preslušali smo 11.000 riječi njegova govora i predsjednik je riječ ‘mirno’ upotrijebio samo jednom, a riječ ‘boriti se’ više od 20 puta”, reagirala je u srijedu zastupnica Madeleine Dean.

Što je najgore, misli Plaskett, prebacio je odgovornost na svog potpredsjednika Mikea Pencea koji nije htio prekinuti potvrđivanje izbornih rezultata i na čelnicu demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi. “Označio je metu” na njihovim leđima, rekla je.

“I dalje popularan”

Donald Trump je i dalje veoma popularan u dijelu birača i ima jak utjecaj u republikanskoj stranci.

Premda mu neki senatori “Velike stare stranke” pripisuju odgovornost za napad, nije vjerojatno da će se njih 17 pridružiti demokratima kako bi ga proglasili krivim i na kraju mu onemogućili ponovno kandidiranje za predsjednika.

Već ovih dana bi mogao biti oslobođen.

Komentiraj