Trump je član američkog glumačkog sindikata. Sada ga žele izbaciti iz članstva

Donald Trump prvi se puta pojavio u filmu 1989. godine i to u groznoj komediji „Ghosts Can’t Do It“ s Bo Derek u glavnoj ulozi. Bilo je to dovoljno da se odmah učlani u dva sindikata a to su glumački sindikat SAG (Screen Actors Guild) i sindikat televizijskih i radijskih umjetnika AFTRA. Uslijedila su Trumpova pojavljivanja u filmovima kao što su „Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku“ i „Zoolander“ ali je svakako najpoznatiji kao producent televizijskog showa „Pripravnik“. Sve to opravdalo je njegovo članstvo u ova dva sindikata koji su se 2012. godine udružili te je stvoren najveći američki sindikat medijskih djelatnika pod nazivom SAG-AFTRA. Taj sindikat sada je pokrenuo proces izbacivanja Trumpa iz svog članstva.

U utorak su članovi uprave sindikata izglasali kako je Trump prekršio sindikalni statut te treba izaći pred disciplinsku komisiju sindikata. Ako disciplinska komisija potvrdi da je kriv uslijedilo bi njegovo kažnjavanje u što spada ukor, novčana kazna, suspenzija prava i privilegija članstva u sindikatu ili isključenje. U optužbi se navodi kako je Trump, u kontekstu napada na Capitol Hill 6. siječnja, „ provodio nepromišljenu kampanju dezinformacijama usmjerenih na diskreditaciju i konačno ugrožavanje sigurnosti novinara, od kojih su mnogi članovi SAG-AFTRA-e”. Gabrielle Carteris, predsjednica SAG-AFTRA-e, traži najstrožu kaznu za Trumpa, a to je izbacivanje iz članstva. „Donald Trump napao je vrijednosti koje ovaj sindikat drži najsvetijima – demokraciju, istinu, poštovanje prema našim kolegama Amerikancima svih rasa i vjera te nepovredivost slobode medija“, izjavila je Gabrielle Carteris. Tisuće američkih novinara članovi su sindikata SAG-AFTRA a napadi na njih eskalirali su za vrijeme dok je Trump bio predsjednik Amerike.

Trumpu je u utorak poslano pismo u kojem ga se obavještava da je pokrenut proces njegovog kažnjavanja s mogućim izbacivanjem iz sindikata te s optužbama temeljem kojih je pokrenut postupak. Očekuje se da bi proces mogao trajati od tri do šest tjedana, a možda i duže ako će Trump tražiti dodatna saslušanja. Ako disciplinska komisija odluči izbaciti Trumpa iz članstva, ta odluka mora biti potvrđena dvotrećinskim glasovima članova upravnog odbora sindikata.

Zanimljivo je i to da članovi SAG-AFTRA sindikata imaju pravo na mirovinu pa tako Trump prima 90776 dolara temeljem svojih glumačkih povaljivanja u okviru SAG-a dok od AFTRA-e prima 8724 dolara godišnje. U slučaju da ga izbace iz članstva i dalje će primati tu mirovinu od blizu 100 tisuća dolara.

Komentiraj