Američki predsjednik Donald Trump otputovao je u četvrtak iz Bruxellesa gdje se tijekom posjeta koji je trajao dan i pol susreo s dužnosnicima Europske unije te sudjelovao na kratkom summitu NATO-a.

Trump je otputovao u Taorminu u Italiji gdje se u petak i subotu održava sastanak Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Američki je predsjednik rekao u četvrtak saveznicima u NATO-u da se budući Savez mora usredotočiti na terorizam, imigracije te prijetnje Rusije.

“Budući NATO se treba usredotočiti na terorizam i imigracije te na prijetnje Rusije na istočnim i južnim granicama NATO-a”, rekao je Trump u govoru ispred novog sjedišta NATO-a na svečanosti otkrivanja dvaju spomenika.

Trump nije propustio pozvati saveznike da povećaju izdvajanja za obranu.

“Bio sam vrlo izravan s glavnim tajnikom NATO-a (Jensom Stoltenbergom) i s članicama Saveza, kada sam im rekao da moraju napokon platiti svoj udio i poštovati svoje financijske obveze – 23 od 28 članica još uvijek na plaća ono što bi trebali plaćati”, rekao je Trump, dodajući da to nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima.

Stoltenberg je po završetku summita kazao da je Trump bio “jasan u svojoj opredijeljenosti za NATO. Ali predsjednik Trump isto je tako bio jasan u poruci saveznicima da moraju ispuniti obećanje o povećanju izdvajanja za obranu”.

Komentiraj