Novoizabrani predsjednik Donald Trump i republikanski predsjednički kandidat 2012. Mitt Romney ostavili su u subotu po strani svoje suparništvo i održali razgovor koji će vjerojatno ojačati špekulacije da bi Romney mogao biti kandidat za Trumpova državnog tajnika.

Trump i Romney su se pojavili pred novinarima nakon sastanka od sat i 20 minuta u Trumpovu golfskom odmaralištu u Bedminsteru u saveznoj državi New Jersey. Trump je rekao novinarima da su razgovori “protekli sjajno”, a Romney je rekao kako su on i Trump “imali dalekosežan razgovor o različitim područjima u svijetu”.

“Razgovarali smo o tim područjima i razmijenili naša stajališta o tim temama, vrlo temeljit i iscrpan razgovor tijekom vremena koje smo imali. Zahvaljujem na mogućnosti da razgovaram s novoizabranim predsjednikom i veselim se administraciji koja dolazi i stvarima koje će činiti”, rekao je Romney.

Romney je bio prvi s dugog popisa ljudi s kojima se Trump susreće u subotu i nedjelju dok nastoji popuniti svoj kabinet uoči ulaska u Bijelu kuću 20. siječnja.

Novoizabrani se predsjednik isto tako susreo s umirovljenim generalom marinaca Jamesom Mattisom, kojega se smatra kandidatom za ministra obrane, kao i s Michelle Rhee, bivšom šeficom javnih škola u Washingtonu i mogućom ministricom obrazovanja. Susreo se i s Betsy DeVos, bivšom čelnicom Republikanske stranke Michigana koja je isto tako kandidat za ministricu obrazovanja.

Kao vođa pokreta republikanskog establišmenta “nikad Trump”, Romney je uzalud nastojao spriječiti Trumpov pohod na republikansku predsjedničku kandidaturu.

U ožujku je održao oštar govor rekavši kako bi Trump bio opasan kao predsjednik s politikama koje bi mogle baciti Sjedinjene Države u recesiju.

Isto tako je rekao “plašim se da je glede vanjske politike vrlo, vrlo nepametan”.

Sa svoje strane Trump je Romney nazvao gubitnikom već dobivene stvari jer je izgubio izbore 2012. od predsjednika Baracka Obame.

Međutim, nakon što je Trump postao novoizabrani predsjednik, Romneyovo pojavljivanje u Trump National Bedminster na neubičajeno topao dan u studenom je bilo simbol teško postignutog stranačkog jedinstva.

“Gospodine novoizabrani predsjedniče, kako ste gospodine?”, rekao je Romney po dolasku.

Nije jasno hoće li se Romney pridružiti Trumpovoj administraciji. Trump razmatra i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija, bliskog suradnika, za državnog tajnika kao i bivšeg američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Johna Boltona i senatora Boba Corkera iz Tennesseeeja.

Trumpovi tranzicijski dužnosnici rekli su kako bi njegov susret s Romneyom trebao biti opći razgovor o Trumpovoj administraciji.

Romneyov čovjek od povjerenja rekao je o Romneyovim izgledima za državnog tajnika: “Može li se to dogoditi? Pretpostavljam. Ali nije vjerojatno.”

Komentiraj