Trump i Pompeo pozdravili početak demontiranja nuklearnog pogona u Sjevernoj Koreji

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u utorak početak demontiranja glavnog postrojenja za lansiranje projektila za koje se smatra da je služilo za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa u Sjevernoj Koreji.

“Današnje snimke pokazuju da je Sjeverna Koreja počela proces demontiranja glavnog pogona za lansiranje balističkih raketa i osjetljivi smo na to”, kazao je Trump prisjetivši se “fantastičnog susreta” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u lipnju u Singapuru.

Izvješća da je Pjongjang počeo demontirati pogone u svojoj glavnoj bazi za testiranje nuklearnih projektila  “u cijelosti je sukladno onome na što se obvezao” sjevernokorejski vođa na lipanjskom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je državni tajnik Mike Pompeo u utorak.

Ustrajali smo na tome da na terenu budu prisutni inspektori kada ti stari pogoni za pokuse budu demontirani, u skladu s obećanjem gospodina Kima”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare nakon sastanka s australskim kolegom.

Upitan koje bi sljedeće korake trebala učiniti Sjeverna Koreja nakon summita 12. lipnja u Singapuru između Kim Jon Una i Trumpa, Pompeo je dodao: “Moraju se potpuno, u cijelosti,  denuklearizati. To su koraci na koje se predsjednik Kim obvezao”.

Prema satelitskim snimkama koje su analizirali stručnjaci, Sjeverna Koreja počela je demontirati infrastrukturu u svojoj glavnoj bazi za lansiranje, za koju se smatra da služi kao postrojenje za testiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Komentiraj