Trump i Pompeo ignorirali rok koji je dao Kim

EPA/KCNA

Američki predsjednik Donald Trump i njegov državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak su ignorirali uvjete sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da Washington pokaže više fleksibilnosti u nuklearnim pregovorima do kraja godine a Pompeo je poručio da Kim treba održati svoje obećanje da prije toga odustane od nuklearnog oružja.
Upitan o uvjetima koje je Kim iznio u petak da je za susret s Trumpom jedino zainteresiran ako SAD pokaže “odgovarajuće stajalište”, Pompeo je kazao novinarima da je predsjednik “odlučan nastaviti diplomatski”.
No podsjetio je da se Kim obvezao na denuklearizaciju “i svi skupa moramo to vidjeti”.
“Naši timovi rade sa Sjevernokorejcima … kako bi se definirao put kojim ćemo stići tamo. Rekao je kako želi da se to dogodi do kraja godine. Želio bih da to bude i ranije”.
Trump i Kim susreli su se dva puta, u Hanoiju u veljači i Singapuru u lipnju, gradeći dobre osobne odnose no ne uspijevajući postići dogovor o ukidanju sankcija u zamjenu za sjevernokorejsko odustajanje od nuklearnog i raketnog programa.
Razgovori u Hanoiju propali su nakon što je Trump objavio “veliki dogovor” po kojemu bi se sankcije ukinule ako Sjeverna Koreja preda SAD-u svoje nuklearno oružje. Odbio je djelomičnu denuklearizaciju koju je ponudio Kim.
U govoru u ponedjeljak u Minnesoti Trump je zadržao pozitivni ton u pogledu Sjeverne Koreje kazavši da se stvari “odvijaju” i da se Pjongjang drži dogovorenog prekida nuklearnog i raketnog testiranja.
Unatoč izjavama Trumpa i Pompea američki dužnosnici priznaju da se dvije strane nisu uspjele dogovoriti o tome što se podrazumijeva pod denuklearizacijom.
U godinu dana pregovora Pjongjang nije dao javne naznake spremnosti da odustane jednostrano od nukelarnog oružja kao što Washington zahtijeva.

Komentiraj