Trump i Moon razgovarali o održavanju odnosa sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in telefonskim putem su razgovarali o diplomatskim načinima održavanja odnosa sa Sjevernom Korejom, objavio je Seul u subotu, u vrijeme dok Pjongjang upozorava da gubi strpljenje zbog zastoja nuklearnih pregovora.

Dvojica čelnika su se u pola sata dugom razgovoru složili da je situacija postala „ozbiljna“ i da se treba održati dijalog kako bi se „postigli što skoriji rezultati pregovora o denuklearizaciji“, priopćila je južnokorejska Plava kuća.

Trump i Moon su se dogovorili i da će se svakodnevno savjetovati o tom pitanju.

Tenzije na Korejskom poluotoku rastu uoči isteka godine dana roka koji je postavio Pjongjang. Sjeverna Koreja od SAD-a traži da odustane od svoje politike zahtijevanja unilateralne denuklearizacije, jer će u suprotnom njezin čelnik Kim Jong Un odabrati neodređeni „novi put“.

Istaknuti dužnosnici komunističke države u nizu priopćenja prošli tjedan upozorili su Washington da poštuje rok, a američku ponudu dodatnih razgovora su prozvali odugovlačenjem uoči američkih predsjedničkih izbora iduće godine.

Dugogodišnji saveznici Washington i Seul su i u pregovorima oko financiranja boravka oko 28,5 tisuća američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje.

Trump traži gotovo četiri milijarde dolara više, tvrde južnokorejski dužnosnici, a četvrti krug pregovora o tom pitanju u srijedu završio je bez dogovora.

Plava kuća naglasila je kako se u subotnjem razgovoru to pitanje nije spominjalo.

Komentiraj