Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak u Londonu, gdje se sastao s britanskom premijerkom Theresom May, da što god Britanija učini s Brexitom je dobro “sve dok se s njima može trgovati”, dok je premijerka istaknula da dvije strane streme “ambicioznom sporazumu o slobodnoj trgovini”, prenose agencije.

Na konferenciji za medije u premijerkinoj rezidenciji izvan Londona, Trump je zahvalio May što “zagovara poštenu i recipročnu trgovinu sa SAD-om”.

“Podržavamo odluku britanskog naroda da se ostvari potpuna samostalnost njihove vlade, vidjet ćemo kako će to ići. Radi se o vrlo složenim pregovorima”, kazao je Trump, aludirajući na planirani izlazak Britanije iz Europske unije.

Njegove današnje izjave blaže su i odudaraju od kontroverznog intervjua tabloidu The Sun koje su zasjenile njegov posjet Velikoj Britaniji, kada je kazao da bi sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom mogao biti neostvariv ukoliko ta zemlja odluči provesti predloženi plan britanske premijerke Therese May o zadržavanju uskih ekonomskih odnosa s Europskom unijom nakon Brexita.

“Potpišu li takav sporazum, to bi značilo da bismo imali posla s Europskom unijom umjesto s Velikom Britanijom, što će vjerojatno onemogućiti sporazum”, upozorio je jučer Trump u razgovoru za tabloid.

Premijerka May je na današnjoj press konferenciji kazala da su dvije strane suglasne da će, kada Britanija napusti EU, stremiti “ambicioznom britansko-američkom sporazumu o slobodnoj trgovini”.

“Dogovor u Chequersu od prošloga tjedna (sastanak o krizinim pregovorima glede Brexita) meni i Donaldu pruža platformu za ostvarenje ambicioznog sporazuma koji će biti dobar za obje zemlje i obje ekonomije”, kazala je May.

Također je istaknula da su odnosi između dviju zemalja “zbog slobode, pravde i mira, neophodni”.

“Naša je zajednička obveza je da održimo transatlantsku zajednicu jer je ona već generacijama ključna za zaštitu i promicanje naših interesa i vrijednosti. Uvjerena sam da će ovaj transatlantski savez u godinama koje su pred nama i dalje biti glavni temelj naše zajedničke sigurnosti i prosperiteta”, kazala je May novinarima.

Govoreći o Rusiji, May se Trumpu zahvalila na njegovoj potpori i reakciji na “užasan” incident u Salisburyju kada je na britanskom tlu upotrebljen nervni otrov. Britanija je u travnju optužila Moskvu da stoji iza trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije.

Komentiraj