Trump i dalje podržava Kavanaugha

epa

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u četvrtak navečer podršku svojem kandidatu za Vrhovni sud Brettu Kavanaughu, po završetku njegova svjedočenja pred Senatom i svjedočenja sveučilišne nastavnice Christine Blasey Ford koja ga optužuje za seksualni napad osamdesetih godina.

“Sudac Kavanaugh pokazao je Americi upravo ono zbog čega sam ga imenovao. Njegovo je svjedočenje bilo moćno, pošteno i zadivljujuće”, napisao je u tvitu Trump nakon što je sudac Kavanaugh zaključio svoje saslušanje prisegnuvši “pred Bogom” da nije nikada počinio ni najmanju agresiju te da je rekao istinu.

“Razorna strategija demokrata sramotna je i suđenje je bilo totalna podvala. Senat mora glasovati!”, dodao je američki predsjednik.

Nekoliko tjedana Donald Trump osuđivao je “muljažu” demokrata kako bi se onemogućilo potvrđivanje njegova kandidata, hvaleći “džentlmena”, “izvanrednog intelektualca”.

No, u srijedu, iz New Yorka, gdje je sudjelovao u Općoj skupštini UN-a, prvi put je dao naslutiti sumnju ustvrdivši da bi mogao odustati od svojeg kandidata i potražiti mu zamjenu ako ga Ford uspije uvjeriti.

Konačna potvrda suca ovisi o šačici senatora i senatorica republikanske stranke koji su dali naslutiti da bi se mogli prikloniti jednoj i drugoj strani.

Kavanaugh je svjedočio nakon što je Ford završila i nisu bili u istoj prostoriji zajedno. Konzervativni sudac (53) ocijenio je na saslušanju u senatskom Pravosudnom odboru da je proces njegovog potvrđivanja postao “nacionalna sramota”.

“Moja obitelj i moj ugled su zauvijek uništeni”, rekao je povremeno zadržavajući suze posebice kada je spomenuo da mu je njegova kći rekla da se mole za Ford, kada je govorio o svom ocu i kada je spomenuo žene prijateljice koje su se okupile kako bi ga podržale.

Nazvavši se žrtvom “grotesknog i očiglednog uništavanja ugleda” Kavanaugh je strastveno govoreći rekao da “nedvosmisleno i kategorički” niječe optužbe Ford.

Upozorio je da se radi političkoj namještaljci, izjavio je da je nedužan i tvrdio da se neće dati zastrašiti. “Nitko me neće natjerati na uzmak”, izjavio je.

Tom sucu je puno toga na kocki u razdoblju obilježenom pokretom #Me Too protiv seksualnog zlostavljanja.

Christine Blasey Ford u četvrtak je pred Senatom iznijela detalje svoje tvrdnje da ju je Brett Kavanaugh navodno seksualno napao prije 36 godina.

Tijekom tri i pol sata iznosila je pojedinosti navodnog događaja u Marylandu kada je imala 15 godina, a Kavanaugh 17.

Ona tvrdi da su ju Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge, potpuno pijani izolirali u jednoj sobi, gurnuli na krevet, a budući sudac se bacio na nju, pokušavajući joj svući odjeću i dodirujući ju posvuda po tijelu. “Mislila sam da će me silovati”, rekla je profesorica.

Kada je pokušala vikati, Kavanaugh joj je rukom prekrio usta, za što je Ford rekla da je ostavilo najtrajnije posljedice na njezin život jer je mislila da će ju nehotice ubiti.

Navodni smijeh dvojice mladića je također ostavio duboku neugodu pri spomenu na taj incident.

Upitana o mogućnosti da je zamijenila napadača, sveučilišna profesorica je rekla da je apsolutno sigurna da se radilo o Kavanaughu.

Njezino svjedočenje je bilo emocionalno uvjerljivo, ali nije iznijela nikakav dokaz za svoje optužbe, koje osporavaju svjedočenja četiri svjedoka koje je navela sama Ford uključujući i njezinu dugogodišnju prijateljicu.

Kandidate za Vrhovni sud mora potvrditi Senat, a Trumpovi republikanci kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 naprema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu. Senat bi o Kavanaughu trebao glasovati početkom idućeg tjedna.

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko tjedana uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenog i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu Kongresa od republikanaca.

Kavanaughovo imenovanje bi zacementiralo konzervativnu premoć u Vrhovnom sudu.

Komentiraj